Kaapo Kangas 1999–2022

Kontrabasisti

Kaapo Kangas

24.9. 2:00

Kontrabasisti Kaapo Kangas kuoli 18. heinäkuuta 2022 Helsingissä 23-vuotiaana. Hän oli syntynyt Jyväskylässä 10. toukokuuta 1999.

Kaapo Kangas oli pienestä pitäen innokas muusikko ja esiintyjä. Hän aloitti kontrabassotunnit Petri Ainalin oppilaana Keuruun musiikkileirillä 6-vuotiaana ja jatkoi soittoa seuraavana syksynä Jani Koskelan opetuksessa. Kotona hän piti olohuonekonsertteja perheelle ja perhepäivähoidossa hoitokavereille. Alakoulussa hän esiintyi koulun juhlissa sekä bassoa soittaen että laulaen. Kahdeksan vuoden yhteistyö opettaja Jiri Parviaisen kanssa alkoi, kun Kaapo 14-vuotiaana pääsi Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle.

Musisoinnin lisäksi Kaapolla oli paljon intoa ja energiaa urheiluun. Äiti ilmoitti vilkkaan pojan juoksukouluun, josta käynnistyi pitkäaikainen ja intensiivinen yleisurheiluharrastus. Ajan myötä Kaapon päälajeiksi muotoutuivat aitajuoksu ja moniottelut. Ikätovereidensa kanssa hän voitti monia viestijuoksun Suomen mestaruuksia ja keräsi useita henkilökohtaisia mitaleja.

Urheilijana Kaapo oli reilu, muita kannustava ja aina valmis tarttumaan uusiin haasteisiin. Hän urheili JKU:ssa tavoitteellisesti kunnes muutti Helsinkiin. Yleisurheilu säilyi tärkeänä mielenkiinnon kohteena hänen viime hetkiinsä saakka.

Syksyllä 2018 Kaapo aloitti opinnot Sibelius-Akatemiassa. Soitto Parviaisen opissa jatkui syksyyn 2021, jonka jälkeen opettajaksi vaihtui Aapo Juutilainen. Kaapo esiintyi Jyväskylä Sinfonian ja Sinfonia Lahden solistina, ja soitti opintojen ohessa muun muassa Tapiola Sinfonietan, RSO:n ja Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.

Muusikkona Kaapo oli herkkä ja äärimmäisen tarkka. Hän suhtautui soittamiseen kunnianhimoisesti, ja jo hyvin nuorena hänellä oli ihmeellinen kyky löytää kontrabassosta sävyjä, jotka saivat monet silmäkulmat kostumaan.

Kaapo oli empaattinen ja lahjakas sekä musiikillisesti että sosiaalisesti. Toisaalta hän oli äärimmäisen vaativa itseään kohtaan. Aikuistumisen vuosina ympärillä jylläsi muutos, niin lähipiirissämme kuin globaalisti. Ilmastonmuutos, pandemia ja sota olivat kaikki asioita, jotka koettelivat herkkää ja nuorta mieltä. Kun tähän lisätään haaveet menestyä musiikillisella uralla ja paine suoriutua hyvin opinnoissa, ovat kehittyvät aivot suuren kuormituksen alla.

Pikkuveljemme Kaapo oli lämmin, huumorintajuinen ja välitön persoona, joka kohtasi ihmiset ennakkoluulottomasti ja avoimesti. Nuoresta iästään huolimatta hän oli kypsä ja maanläheinen, ja hänen kanssaan oli helppo keskustella vaikeistakin aiheista.

Lyhyen elämänsä aikana Kaapo ehti tehdä paljon jättäen valoisia muistoja lukuisiin ihmisiin. Hän näki hyvän ihmisissä ja oli kiinnostunut läheistensä asioista ja ajatuksista. Kaapo oli tärkeä ystävä monelle, rakas veli meille. Hän oli ihme ja perheemme iltatähti.

Hänen nauruaan, lempeyttään ja lämmintä halaustaan jäämme ikuisesti kaipaamaan.

Matilda Kangas

Siiri Kotiaho

Kirjoittajat ovat Kaapo Kankaan siskoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset