Aapo Lehtonen 1936–2022

Professori

Aapo Lehtonen

29.9. 2:00

Professori Aapo Lehtonen kuoli Parkinsonin tautia pitkään sairastettuaan sen komplikaatioihin Turussa 17. elokuuta 2022. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Liedossa 18. joulukuuta 1936.

Lehtonen kirjoitti ylioppilaaksi 1955 Turun Toisesta suomalaisesta lyseosta (sittemmin Puolalan yhteislyseo). Lääkäriksi hän valmistui 1962 ja pääsi heti sen jälkeen professori Eino Kulosen tutkimusryhmään, josta väitteli tohtoriksi 1968. Hän erikoistui sisätautien erikoislääkäriksi 1969.

Lehtonen toimi sisätautien osastonlääkärinä Turun kaupunginsairaalassa 1971–1973. Hän palasi Tyksin sisätautien klinikkaan ja toimi erityisesti poliklinikan lääkärinä 1973–1984. Työnsä ohessa hän teki runsaasti tutkimustyötä, erityisesti verenpainetaudin lääkehoidosta sekä liikunnan vaikutuksista rasva-aineenvaihduntaan.

Lehtonen valittiin Turun sisätautisairaalan ylilääkäriksi 1984, ja hän oli siinä tehtävässä eläkkeelle siirtymiseensä asti vuonna 1999. Ylilääkärinä hän oli vakaa ja rauhallinen, ja hänen ennustettava tapansa johtaa herätti henkilökunnassa luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Lehtosen aikana Turun kaupunginsairaalan sisätautien poliklinikka oli osaamistasoltaan vahva. Vanhustenhoidossa panostettiin silloin erityisesti kotihoidon kehittämiseen.

Turun yliopiston geriatrian professoriksi Lehtonen valittiin 1997. Hän käynnisti useita merkittäviä geriatrian alaan liittyviä pitkäaikaistutkimuksia, joista tärkein on Turun vanhustutkimus (Tuva). Eläkkeelle jäämisensä jälkeen hän jatkoi tutkimustyötä – aamuvirkkuna hän oli usein työskennellyt jo pari tuntia muiden vasta virittäytyessä kohtaamaan päivän haasteet.

Lehtonen toimi Suomen Sisätautilääkäriyhdistyksen hallituksessa, Suomen Geriatriyhdistyksen hallituksessa ja Societas Gerontologica Fennican hallituksessa, jonka yhdistyksen kunniajäseneksi hänet kutsuttiin 2014, sekä Leiraksen lääketieteellisessä neuvottelukunnassa.

Aapo oli lääkärinä kysytty ja suosittu. Yksityisvastaanotto oli hänelle tärkeä, ja hän jatkoi potilaidensa seuraamista 75-vuotiaaksi.

Aapo viihtyi erityisesti rakkaassa Kustavin kesäpaikassa. Kollegat muistavat hyvin joka kesäisten Kustavin-juhlien leppoisan yhdessäolon ja yltäkylläiset tarjoilut.

Aapo harrasti runsaasti liikuntaa ja juoksi useita maratoneja, ennätys oli kunnioitettava kaksi tuntia 35 minuuttia. Hän toimi TPS:n jalkapallojoukkueen lääkärinä 1960-luvulta alkaen yli 30 vuoden ajan. Hän oli TPS:n kunniajäsen ja sai seuran kultaisen ansiomerkin sekä Suomen Liikuntakulttuurin ja Urheilun ansiomitalin 1997.

Liisa-vaimon kanssa Aapo oli naimisissa vuodesta 1958. Lapsia on kaksi, lapsenlapsia neljä ja lastenlastenlapsiakin kaksi. Kiinnostus lääkärintyöhön on siirtynyt pojalle, pojanpojalle ja tyttärenpojalle.

Jorma Viikari

Ismo Räihä

Lasse Lehtonen

Kirjoittajat ovat Aapo Lehtosen työtovereita ja ystäviä sekä poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset