Jouko Sere 1927–2022

Vuorineuvos, diplomi-insinööri

Jouko Sere

30.9. 2:00

Vuorineuvos Jouko Sere kuoli 1. elokuuta 2022 Espoossa. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Salossa 12. helmikuuta 1927.

Seren lapsuutta varjosti äidin kuolema, mutta älykäs poika menestyi koulussa ja opiskeli aikanaan laivanrakennusta. Tuore diplomi-insinööri palkattiin Loviisan telakalle, mistä matka jatkui lopulta Rauma-Repolan Rauman tehdasryhmän johtajaksi. Sere valittiin koko yhtiön pääjohtajaksi 1976, ja vuonna 1978 presidentti Urho Kekkonen myönsi hänelle vuorineuvoksen arvonimen.

Sere oli pitkän uransa aikana maamme merkittävimpiä teollisuusjohtajia. Vaikka telakat kilpailivat rajusti, ne kehittivät silti yhdessä suomalaisen toiminnan standardeja ja tapoja. Tässä Sere oli aktiivinen vaikuttaja. Hyvänä kauppamiehenä tunnetun Seren aikana Rauma-Repolan Rauman telakka yksin rakensi yli sata laivaa.

Sere koki läheltä koko idänkaupan aikakauden sotakorvausajasta Neuvostoliiton hajoamiseen ja Suomen nousun sodanjälkeisestä köyhyydestä tasa-arvoiseksi länsimaaksi. Huolta aiheutti idänkaupan historiankirjoitus. Asiaa arvioivat tutkijat eivät haastatelleet toimijoita itseään, ja Sere olisi halunnut korjata tuotteiden huonoa laatua koskevat väärät käsitykset, jotka yleistettiin kirjoituksiin tekstiiliteollisuuden kautta.

Luonteeltaan ja johtamistavaltaan Sere oli insinööri. Asiat hoidettiin tarkasti sovitun mukaan pitäen yllä hyvää järjestystä. Vuorineuvoksen rehellisyyteen oppivat luottamaan asiakkaat, kilpailijat ja omistajat. Henkilösuhteissaan hän oli välitön mutta hallitsi länsisuomalaisen piilosatiirin.

Jouko Sere tuki maanpuolustustyötä ja oli mm. kunniarajajääkäri. Harrastuksista golf oli paitsi ystävien kanssa rentoutumista myös asioiden pohtimista. Viimeisiin vuosiin asti tärkeänä säilyi Sarfvik Golf, jonka perustajajäsenenä Sere oli ideoimassa Suomeen ensimmäistä osakepohjaista golfkenttää.

Sere liikkui mielellään luonnossa. Purjehdus kesällä ja riistanhoidollinen metsästys viikonloppuisin kevensivät pitkien työpäivien rasitusta. Sere oli ideanikkari, joka ryhtyi heti tuumasta toimeen, oli sitten kyseessä lintulaudan rakentaminen design-tarjottimesta tai metsästysseuran perustaminen.

Seren aloitteesta syntyi myös Rauman laivanrakennuksen perinne ry, joka on kerännyt ja julkaissut muistoja satojen laivanrakentajien työurilta. Puolisoonsa Helenaan Sere tutustui jo lapsena, mutta yhteinen aika jäi liian lyhyeksi Helenan kuoltua vuonna 1991.

Sere oli tiiviisti mukana jälkikasvunsa arjessa isänä ja isoisänä. Hänen spontaani, reipas ja kaikesta kiinnostunut elämänasenteensa vei varttuneellakin iällä perheen mukana matkoille ympäri maailmaa. Tiukoista aikatauluista Sere selvisi ilmiömäisen nukahtamiskykynsä avulla. Nokkaunet virka-auton takapenkillä tai kesämökin verannalla pitivät miehen vauhdissa. Usein kuultu lause olikin: ”Herättäkää minut kymmenen minuutin kuluttua kahville.”

Hanna Sere

Tauno Matomäki

Aarno Mannonen

Kirjoittajat ovat Jouko Seren tytär ja työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset