Jussi Rastas 1927–2022

Professori

Jussi Rastas

13.10. 2:00

Professori Jussi Rastas kuoli lyhyen sairauden jälkeen Espoossa 15. elokuuta 2022. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Valkealassa 1. joulukuuta 1927.

Rastas valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta 1951, suoritti matematiikan laudatur-arvosanan Helsingin yliopistossa 1960, valmistui tekniikan lisensiaatiksi 1963 ja väitteli tekniikan tohtoriksi 1966. Fysikaalisen kemian dosenttina hän toimi vuodesta 1977 alkaen, ja professorin arvonimi hänelle myönnettiin 1996. Rastas oli viimeisiä sotaan osallistuneita ikäluokkia lähtiessään 16-vuotiaana ilmatorjuntatehtäviin.

Rastaalle kertyi kokemusta useilta eri aloilta teollisuudessa ja tutkimuslaitoksissa kotimaassa ja ulkomailla. Vuosina 1961–1962 hän työskenteli professori Rolf Haasen johdolla Aachenissa ja Suomeen palattuaan käynnisti Teknillisellä korkeakoululla yhä jatkuvan sähkökemiallisten kuljetusprosessien tutkimuksen. Muiden akateemisten tehtävien ohella Rastas toimi myös fysikaalisen kemian vt. professorina 1972–1973.

Vuonna 1966 Rastas siirtyi Outokumpu Oy:n palvelukseen, jossa ura kesti 16 vuotta. Hänen johdollaan kehitetyistä useista metallien talteenottoprosesseista syntyi myös tuolloin uraauurtavaa suomalaista teknologiavientiä ja samalla parikymmentä kansainvälistä patenttiperhettä.

TKK:n fysikaalisen kemian laboratorioon Rastas palasi 1980-luvun alussa Suomen Akatemian tutkijaprofessoriksi ja toimi samalla suosittuna luennoitsijana.

Eläköidyttyään vuonna1992 hän jatkoi työtä omassa yrityksessään ja osallistui viimeisiin vuosiin asti moniin metallien kestävää kierrätystä edistäviin kehityshankkeisiin yhteistyössä VTT:n ja teollisuuden kanssa.

Viimeinen patentti hänelle myönnettiin 92-vuotiaana vuonna 2020.

Tulevan vaimonsa Marian (o.s. Falkner) Jussi Rastas tapasi työn merkeissä ollessaan harjoittelemassa Itävallassa. Vuonna 1953 solmittu avioliitto kesti 67 vuotta Marian kuolemaan vuonna 2020 asti.

Jussin Eino-isä oli moninkertainen pitkien juoksumatkojen Suomen mestari ja olympiakävijä. Liekö isän perintö näkynyt Jussinkin liikuntaharrastuksissa, joista pitkät vaellukset Itävallassa ja tennis jatkuivat eläkevuosinakin.

Jussi oli myös klassisen musiikin tuntija sekä filosofian ja historian aktiiviharrastaja. Hän oli vuonna 1988 perustetun Luonnonfilosofian seuran perustajajäsen sekä toimitti seuran julkaisuja ja kirjoitti niihin itsekin.

Esimiehenä ja opinnäytetöiden ohjaajana Jussi oli esimerkillinen. Hän oli helposti lähestyttävä, hyväntahtoinen, auttavainen ja kannustava.

Jussin työhuoneen ovi oli aina kirjaimellisestikin auki, hänellä riitti aikaa oppilailleen ja alaisilleen, eivätkä keskustelut rajoittuneet pelkästään työasioihin.

Pekka Stén

Pertti Koukkari

Kari Rastas

Kirjoittajat ovat Jussi Rastaan oppilas, työtoveri ja poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset