Tapio Kiiskinen 1947–2022

Kauppaneuvos

Tapio Kiiskinen

1.10. 2:00

Kauppaneuvos Tapio Kiiskinen kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 74-vuotiaana Helsingissä 8. syyskuuta 2022. Hän oli syntynyt Kannuksessa 1. lokakuuta 1947 ja kasvoi poliisin poikana Inarissa.

Nuori ekonomi Kiiskinen aloitti vuonna 1969 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) talousjohdossa, jossa hän teki elämäntyönsä.

Vain 22-vuotiaana Kiiskinen oli samanikäinen kuin esimiehensä, ylioppilaat. Kun hän jäi vuonna 2002 eläkkeelle Stanfordin huippuyliopiston opit käyneenä kansainvälisen konsernin toimitusjohtajana, esimiehiä oli ehtinyt olla satoja ja ikää kertynyt kaksi kertaa opiskelijoiden verran.

Kiiskinen esitti omat mielipiteensä ja taipui lopuksi HYY:n hallituksen ja edustajiston edessä. Mutta niin taipui kulloinen nuorisokin olemaan syömättä pääomaa ja valitsemaan jatkuvuuden. Talousjohtajan ja kokonaistalouden toimitusjohtajan sekä hänen 20­000 esimiehensä suhde vakiintui molemminpuoliseksi kunnioitukseksi, jossa opiskelijat alkoivat eniten pelätä, että heidän palkollisensa kiinnostuisi muista työpaikoista.

Ensimmäinen haaste oli metroliikenteen alkaessa 1982 saada Rautatieaseman metron suuaukko syöksemään jalankulkuvirtoja suoraan uudistetulle Kaivopihalle, johon ylioppilaskunta oli saneerannut ja rakennuttanut ennätysmäärän uutta liiketilaa. Sen vuokratuotoilla oli määrä mahdollistaa pitkäjänteisesti niin maailmanparannusta kuin opiskelijoiden palvelutoimintaakin. HYY onnistui, ja Kiiskinen oli mestarikokeensa läpäissyt.

Kun maailman rikkain ylioppilaskunta selvisi 1990-luvun lamastakin varpaiden kastumatta, konsensus talousjohdon osaamisesta oli rikkumaton.

Interrailin kulta-aika oli ohi ja halpalentoyhtiöt tulevaisuutta, kun suosittuja opiskelijalentoja uhkasi pohjoismaisen yhteistyön hiipuminen, samalla kun nousukauden HYY ja Tapio Kiiskinen etsivät taas uutta. Konkurssikypsästä Travelasta Kilroyksi muuttunut nuorisomatkatoimisto ulotti toimintansa Pohjoismaista myös Saksaan ja Hollantiin, ja sekä Tapio että opiskelijat opettelivat kansainvälistä bisnestä itselleen aiemmin tuntemattomalla toimialalla. Kyky hallita riskejä ja isoja kokonaisuuksia johti jälleen kerran menestykseen.

Vaikka HYY:n taloudesta paisui kansainvälinen miljardikonserni, Tapio ei missään vaiheessa menettänyt kiinnostustaan kulloistenkin opiskelijapolvien kanssa seurusteluun, pikkutunneille asti.

Työnä alkanut matkailu jatkui eläkepäivinä puolison kanssa, kuten myös pitkän matkan juoksu- ja hiihtoharrastus, joita Tapio vertasi yritysjohtamiseen. Julkinen toiminta oli Tapion näkyvin puoli, mutta perhe oli kuitenkin hänen sydäntään kaikkein lähinnä. Tapion lähipiiriin kuuluivat puoliso Riitan lisäksi tyttäret Elina ja Maria sekä kuusi lastenlasta.

Markus Leikola

Harri Saukkomaa

Heikki Venho

Kirjoittajat ovat Tapio Kiiskisen työuran aikaisia HYY-aktiiveja sekä hänen elinikäisiä ystäviään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset