Jaakko Numminen 1928–2022

Ministeri

Jaakko Numminen

15.10. 2:00

Ministeri Jaakko Numminen kuoli Helsingissä 19. syyskuuta 2022 lyhyen sairauden jälkeen. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Vaasassa 22. lokakuuta 1928.

Numminen solmi avioliiton Karjalasta kotoisin olleen Maija Kairikon kanssa vuonna 1957. He saivat yhdessä neljä lasta. Vuosien saatossa Nummisesta tuli kolmentoista lapsenlapsen Jaakko-vaari ja Fafa. Lapsenlapsenlapsia ehti syntyä kaksi.

Numminen kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan lyseosta. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa historiaa 1950-luvulla ja oli aktiivinen osakuntaelämässä. Virkauransa hän aloitti valtakunnansuunnittelutoimistossa ja julkaisi Suomen kulttuurihallinnon kehittäminen -kirjan vuonna 1964. Teos todella viitoitti tien kulttuurihallinnon rakentamiselle.

Opetusministeriön kansliapäällikkönä Numminen toimi vuosina 1973–1994. Hän toimi opetusministerinä virkamieshallituksessa vuonna 1970. Ministerin arvonimen hän sai vuonna 1999. Numminen oli usean yliopiston kunniatohtori. Korkeiden tunnustusten määrä kuvaa Nummisen laaja-alaisen sivistyksen ja monipuolisen koulutus-, tiede- ja kulttuuripoliittisen toiminnan arvostusta.

Kansliapäällikkönä Numminen oli legenda jo virassa ollessaan. Hän osallistui häkellyttävän laajasti ministeriön hallinnonalan toiminnan kehittämiseen ja sivistyspolitiikan luomiseen. Sivistys-Suomen visionäärinä ja tekijänä hän ehti nähdä työnsä tulokset. Hän oli toteuttamassa peruskoulu-uudistusta, ja 1990-luvun alussa suomalaisten nuorten lukutaito oli nostettu maailman parhaaksi. Hän oli kehittämässä opintotukea, koululainsäädäntöä, korkeakoulu- ja tiedepolitiikkaa ja -hallintoa sekä ajamassa yliopistolaitoksen laajentamista koko maahan.

Nummisen jäädessä eläkkeelle suomalaiset nuoret olivat maailman koulutetuimpia.

Nummisen toimintaa ohjasivat historian ymmärrys ja siitä oppiminen. Tasa-arvoinen kansan sivistys oli Nummisen ajattelua määrittävä eetos. Vireä kansalaisyhteiskunta ja vahvat kansalliset sivistysinstituutiot loivat pohjan hyvinvointivaltiolle.

Nummisen hämmästyttävä muisti, laaja yleistieto, kiinnostus ja avarakatseisuus säilyivät loppuun asti. Hän luki ja kirjoitti elämänsä aikana valtavan paljon. Kirjoitustoiminta ja moninaisten luottamustoimien hoitaminen jatkuivat lähes kolmekymmentä vuotta virkauran jälkeen. Suurimmat työt olivat Nuorisoseuraliikkeen historia sekä kaksiosainen muistelmateos Sivistys-Suomen synty. Paraikaa on painossa teos 1950-luvun ylioppilaspolitiikasta.

Sivistykseen kosmopoliittinen Numminen ponnisti vahvasta kotiseuturakkaudesta. Pohjanmaalla oli erityinen sija hänen sydämessään koko elämän ajan. Rakkaaksi eläkevuosien pysyväksi kotitaloksi siirrettiin Nummisen äidin suvun pohjalaistalo Miija Sipooseen vuonna 1980. Maija ja Jaakko Nummisen yhteisestä projektista, Miijanmäestä, tuli ainutlaatuinen kulttuurikeskus moninaisille tapahtumille.

Kirjoittaminen, lukeminen ja kirjallisuus olivat Maija ja Jaakko Nummisen elämäntyötä ja yhteinen rakkaus. He lahjoittivat laajan kirjastonsa Vaasan yliopistolle vuonna 2019.

Anita Lehikoinen

Markku Linna

Arvo Jäppinen

Kirjoittajat ovat Jaakko Nummisen seuraajia ja pitkäaikaisia työtovereita opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset