Jussi Koivunen 1951–2022

Lakimies

Jussi Koivunen

14.10. 2:00

Lakimies Jussi Armas Koivunen kuoli vaikean sairauden murtamana Tampereella 4. elokuuta 2022. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Varkaudessa 23. marraskuuta 1951. Työläisperheeseen syntyi yhteensä viisi veljestä, joista yksi kuoli vauvana ennen Jussin syntymää.

Koivunen kirjoitti ylioppilaaksi Varkauden yhteislyseosta. Hakeutuminen Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan ja erikoistuminen työoikeuteen olivat hänelle itsestään selviä uravalintoja.

Lapsuudessa veljessarja harrasti aktiivisesti liikuntaa, ja Jussi valitsi toisella kymmenellä lajikseen jääpallon Warkauden pallopojissa. Harrastus jatkui Suomen mestaruussarjatasolle saakka ja myöhemmin Warkauden pallo-35:ssä ja A-junioreissa. Opiskeluaikana Koivunen liittyi Botnian jääpallojoukkueeseen ja pelasi sielläkin mestaruussarjatasolla.

Opiskeluaikana muodostuneen oikeustieteen opiskelijoiden tiiviin ystäväporukan yhteydet pysyivät valmistumisen jälkeenkin vahvoina koko elämän ajan. Koivunen oli aktiivisesti mukana Demokraattiset lakimiehet ry:n ja Työoikeudelliseen yhdistyksen toiminnassa.

Elämänuransa Koivunen teki työoikeusjuristina ammattiyhdistysliikkeen palveluksessa ensin työoikeuden opettajana Ammattiyhdistysopistossa Kiljavalla ja sitten yli kolmenkymmenen vuoden ajan Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitossa. AKT:ssa hän aloitti ensin lakimiehenä ja toimi sitten liiton johtokolmikon jäsenenä parinkymmenen vuoden ajan ennen eläköitymistään.

Koivusen vastuualueena AKT:ssa olivat muun muassa satamat. Hänen kasvonsa tulivat televisiosta tutuiksi valtakunnansovittelijan pöydän ääressä tulopoliittisten neuvottelujen aikana. Neuvottelijana hän osasi rakentavasti ja taitavasti ottaa huomioon eri osapuolten näkemykset usein varsin vaikeissakin tilanteissa.

Toiminta kuljetustyöntekijöiden kansainvälisissä järjestöissä oli merkittävä osa Koivusen työuraa. Kansainvälinen solidaarisuus oli aikanaan olennainen osa ammattiyhdistysliikkeen toimintaa. AKT:n toiminta eri maiden satamatyöläisten kesken osoittautui tehokkaaksi toimeksi mm. Etelä-Afrikan rotusorron vastustamisessa ja apartheid-hallinnon kaatamisessa.

Jussin harrastuksiin kuuluivat lenkkeily, vaeltaminen, hiihto, musiikki, kirjallisuus, elokuva ja puutarhanhoito.

Jussi suhtautui elämään positiivisesti. Hän oli lämmin, ystävällinen ja myötätuntoinen ihminen. Hän pyrki tinkimättömästi oikeudenmukaisuuteen ja oli aina valmis auttamaan kaikkia apua tarvitsevia.

Jussin perheeseen kuuluivat ensimmäisestä avioliitosta kaksi lasta, kaksi bonuslasta ja viisi lastenlasta. Toisen avioliiton myötä lähipiiri laajeni vaimon kolmen aikuisikäisen lapsen ja kahden lapsenlapsen verran.

Jussi oli hyvä ja turvallinen puoliso ja isä, lastenlasten kanssa mielellään puuhaileva vaari sekä luotettava ystävä.

Eero Koivunen

Kirjoittaja on Jussi Koivusen lapsi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset