Heikki Salmi 1938–2022

Toimitusjohtaja

Heikki Salmi

16.10. 2:00

Toimitusjohtaja Pauli Henrikki (Heikki) Salmi kuoli 13. syyskuuta 2022 Lahdessa 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt Alatorniolla 6. lokakuuta 1938.

Heikki Salmi kasvoi monilapsisessa perheessä kahdeksan siskon kanssa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Tornion yhteislyseosta 1959. Vaatimattomista oloista hän ponnisti opiskelemaan Helsingin yliopistoon ja valmistui valtiotieteen maisteriksi 1966. Työn ohella hän suoritti oikeustieteen kandidaatin tutkinnon 1980.

Opiskeluaikoinaan Salmi tapasi vaimonsa Leenan, jonka kanssa avioitui 1962. Heille syntyi kolme lasta: Susanna, Sauli ja Sampo. Yhteisiä vuosia kertyi yli 60, ja timanttihääpäivää juhlittiin kesällä 2022.

Elämäntyönsä Salmi teki pankkialalla. Hän työskenteli Lahden Seudun Osuuspankissa vuodesta 1966 lähtien, ensin konttorinjohtajana, sitten rahoitusosastolla OKO:ssa, luottojohtajana LSOP:lla ja lopulta toimitusjohtajana Päijät-Hämeen Osuuspankissa (POP). Toimitusjohtajana hän luotsasi POP:n 1990-luvun alun vaikeiden vuosien läpi ja kohti pankkipalveluiden tietoteknisen kehityksen aikakautta.

Eläkkeelle lähtiessään Salmi totesi tyytyväisenä ”asioiden niin pankin hallinnon kuin henkilökunnankin kanssa olevan kunnossa” viitaten johtamaansa raskaaseen saneerauskauteen. Työntekoa hän jatkoi vielä eläkkeelläkin oman lakiasiainfirmansa kautta aina viime vuosiin asti.

Salmi oli aktiivisesti mukana Lahti-Mukkula Rotaryklubin toiminnassa. Klubin presidenttinä hän toimi 1988–1989. Hän isännöi usein klubin sauna- ja takkailtoja maineikkaalla Antinkallion huvilalla sekä oli mukana vaihto-oppilastoiminnassa.

Salmi oli Lahden Teollisuusseuran pitkäaikainen jäsen ja toimi vuosituhannen vaihteessa Mukkula-seuran puheenjohtajana. Hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki 1990.

Työuran jälkeen Heikki ja Leena viettivät paljon aikaa kakkoskodissa Espanjan Aurinkorannikolla, sekä perheen kesken että laajan ystäväpiirin kanssa. Teatterin ja musiikin ystävänä Heikki järjesti usein ystäväjoukolle, Rytmiryhmälle, mm. käyntejä jazz-konsertteihin Malagaan.

Heikin rakkaimpiin liikuntaharrastuksiin kuului golf. Kentät niin Suomessa kuin Espanjassa tulivat tutuiksi. Ja kun jalat eivät viime aikoina enää jaksaneet kuljettaa tiiltä toiselle, tuli avuksi golfauto, mutta svingi lähti loppuun asti mallikkaasti!

Isänä ja isoisänä Heikki oli lempeä tuki ja turva, koko perheen peruskallio, jonka päälle meidän jälkipolvien on ollut helppo oma elämämme rakentaa.

Heikin lähipiiriin kuuluivat vaimo Leena, kolme lasta puolisoineen sekä kuusi lastenlasta.

Sampo Salmi

Kirjoittaja on Heikki Salmen poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset