Osmo Pekonen 1960–2022

Professori

Osmo Pekonen

18.10. 2:00

Professori Osmo Pekonen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen Uzèsissa Ranskassa 12. lokakuuta 2022. Hän oli 62-vuotias, syntynyt Mikkelissä 2. huhtikuuta 1960.

Mikkeliläisen perhe- ja sukutaustan sekä matematiikan ohella Ranska oli Pekoselle suuren inspiraation lähde. Hän yhdisti vaikuttavalla tavalla luonnontieteiden ja matematiikan historian ymmärtämisen ja nykyisyyden herkkään taiteelliseen ja lyyriseen intuitioon. Hän tunsi Ranskan katolisuuden itselleen poikkeuksellisen läheiseksi.

Professori Pekonen oli Blaise Pascalin ja Simone Weilin henkistä perhettä. Hänen lukuisat tietokirjansa, esseekokoelmansa ja matkakirjansa tieteellisen toiminnan ohella paljastavat, miksi hänelle myönnettiin professorin arvonimi.

Pekonen oli kosmopoliitti, joka oli dialogissa yhtä luontevasti tieteen kansainvälisten huippujen kuin maanläheisempien maanmiestensä kanssa. Hän oli hyvin Suomea edustava hahmo kansainvälisissä seminaareissa ja kongresseissa tiedesivistyksensä ja ilmiömäisen kielitaitonsa vuoksi.

Pekonen oli keskustelija ja seuramies, joka viljeli hiottua sivistynyttä huumoria. Hän valisti humanisteja luonnontieteisiin kuuluvissa kysymyksissä mutta puolusti voimakkaasti humanistisen asennoitumisen ensisijaisuutta siellä, missä kaupallisuus, yksipuolinen teknokratia ja byrokratia ovat liian hallitsevia.

Voisi pitää lohdullisena, että Pekonen nukkui pois rakkaassa Ranskassaan lähimpien ystävien ympäröimänä. Hänen äkillinen poismenonsa oli kuitenkin täydellinen yllätys matkatovereille. Pyöräilyretki oli ollut leppoisa.

Pekosen akateemiset ansiot eivät välttämättä paljasta hänen älynsä ilmiömäisyyttä ja ainutkertaisuutta. Hän oli Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen matematiikan dosentti, Oulun yliopiston tieteenhistorian dosentti ja Lapin yliopiston sivistyshistorian dosentti. Hän laati väitöskirjan sekä matematiikasta että historiasta.

Pekosen poismeno on suuri menetys, ei vain Jyväskylän yliopistolle ja Suomen tieteelle, vaan koko suomalaiselle kulttuurille. Hänenlaisiaan tiedon ja kulttuurin moniottelijoita ei ole liikaa tieteiden usein liiaksi eriytyneessä palapelissä.

Hänen lähipiiriinsä kuului veli perheineen.

Tarmo Kunnas

Hannu Sariola

Kirjoittajat ovat Osmo Pekosen ystäviä ja kollegoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset