Petter Ohls 1948–2022

Musiikkineuvos

Petter Ohls

23.10. 2:00

Musiikkineuvos Petter Ohls kuoli Jämsässä 7. syyskuuta 2022. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Lahdessa 7. lokakuuta 1948.

Ohls valmistui Sibelius-Akatemian teoria- ja sävellyslinjalta vuonna 1973. Valmistumisen jälkeen hän muutti vuodeksi Kuhmoon, josta palasi kotiseudulleen.

Ohls opetti vuosikymmenien ajan Jämsän alueen oppilaitoksissa musiikkia sekä yksityisesti laulua ja useiden instrumenttien soittoa. Pitkään jatkunut opetustyö merkitsi paljon oppilaille ja myös opettajalle itselleen, mutta myös Jämsän seudulle ja suomalaiselle musiikkielämälle. Työskentely paikallisesti, ruohonjuuritasolla, oli Ohlsille tärkeää.

Ohls johti vuosikymmenten ajan Koskenpään sekakuoroa ja pitkään Jokilaakson Laulajia ja Petäjäveden Viihdekuoroa. Johtajana hän oli hauska, musiikillisesti jämpti, innostava ja luova, joskus myös yllättävä.

Säveltäjän muotokuvia -konserttisarjaa 1990-luvun alussa voidaan pitää yhtenä tärkeänä etappina Ohlsin taiteellisella uralla. Se oli läpileikkaus hänen siihenastisesta, parikymmentä vuotta jatkuneesta säveltyöstään. Mukana oli lukuisia kantaesityksiä. Taiteellinen työ jatkui 2010-luvun loppupuolelle saakka.

Viimeiseksi Ohlsin ideoimaksi tapahtumaksi jäi Suomen satavuotisjuhlavuoden valtakunnalliseen ohjelmaan päässyt idea ”sata laulajaa sadassa kirkossa”. Se toteutui itsenäisyyspäivänä, jolloin kuorot lauloivat Finlandia-hymnin.

Ohls jätti jälkeensä merkittävän taiteellisen perinnön. Teosto ry:n rekisterissä on satoja hänen sävellyksiään, sovituksiaan ja sanoituksiaan eri musiikin lajeista mm. rakastettuja lastenlauluja, kuoromusiikkia, sävellystöitä kirjailijoiden teksteihin ja musiikkia kirkollisiin toimituksiin.

Hänen teoksiaan ovat esittäneet maamme kärkitaiteilijat. Kirjallinen tuotanto pitää sisällään lukuisia julkaistuja teoksia ja oppikirjasävellystöitä.

Petter Ohls sai urallaan useita tunnustuksia, mm. Jämsänkosken kulttuuripalkinnon 1988, Jämsän Äijä -arvonimen 1999 ja Jämsä-mitalin 2017. Tasavallan presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen 2003.

Hannu Ahlstedt

Leena Kilpeläinen

Kirjoittajat ovat Petter Ohlsin yhteistyökumppaneita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset