Antti Ortamo 1954–2022

Muusikko, elokuvaäänittäjä

Antti Ortamo

23.10. 2:00

Muusikko, elokuvaäänittäjä Antti Ortamo kuoli 25. elokuuta 2022 sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Rovaniemellä 26. maaliskuuta 1954. Isän työn mukana perhe muutti Lauritsalaan ja sieltä Helsinkiin.

Ortamon lahjakkuus oli perintöä sekä isän puolelta, jossa miehet olivat ortodoksisia pappeja – isoisä Simo Okulov ja isoisoisä Sergei Okulov –, että äidin puolelta – kapellimestari Martti Similä ja laulaja Aapo Similä.

Pianoa Ortamo alkoi soittaa jo lapsena. Hän myös rakensi rummut kattilan kansista ja koetteli koko perheen hermoja paukuttelemalla niitä iltakaudet. Sisko kertoo Antin soittaneen kitaraa hänen huoneensa oven takana. Antti oli todennut, että tuossa kohdin huoneistoa on paras akustiikka.

Helsinkiin muutto oli käänteentekevä. Herttoniemen koulusta löytyi samanhenkisiä tovereita, ja kaverukset perustivat bändin Isojako. Bändi tuli kolmanneksi Rockin SM-kilpailussa vuonna 1971. Bändi keikkaili koulubileissä ahkerasti ennen kuin hajosi.

Ylioppilaaksi tulon jälkeen Ortamo aloitti musiikkitieteen opinnot. Veljen mukaan hän oli tuumannut, ettei ole tarkoitus valmistua vaan sivistyä. Laitokselta löytyi bassoa soittava opiskelijakaveri Vexi Kumpula. Ystävykset perustivat trion nimeltään Nova, johon tuli rumpaliksi Jukka Marjala. He soittivat progressiivista rockia. Pojat pääsivät esiintymään Tavastialle toukokuussa 1975.

Musiikkitieteen laitoksella oli studio, jossa pojat tekivät demon. Love Recordsin Atte Blom tykästyi soittoon, ja he pääsivät levyttämään ensin singlen, ja myöhemmin pitkäsoiton Atlantis. Albumilla soittavat myös Jouko Helatie ja Petri Peltola. Albumi jäi Novan ainoaksi.

Atlantis sai hyvät arviot, mutta sitä ei myyty kovinkaan paljon. Kappaleet olivat liian pitkiä radiossa soitettavaksi.

Keikkoja oli vain pääkaupunkiseudulla, ja ne saivat innostuneen vastaanoton. Ortamo esiintyi myös pienemmissä kokoonpanoissa laulaen ja soittaen koskettimia sekä kitaraa. Hän oli karismaattinen esiintyjä ja sai yleisön innostumaan. Improvisointi oli hänen erityinen lahjakkuutensa.

Novan hajoamiseen oli monia syitä. Yksi syy lienee ollut Ortamo itse, sillä hän halusi puuttua pienimpäänkin nyanssiin kappaleiden sovituksissa.

Ortamo opiskeli elokuvaäänittäjäksi Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän toimi äänittäjänä dokumenttielokuvissa ja lyhytelokuvissa. Aikataulut kuvauksissa ovat tiukkoja ja on tehtävä nopeita päätöksiä. Ortamo ei pysynyt toisten tahdissa, ja keikat vähenivät.

Ortamolla oli uskomaton kotistudio, jossa hän työsti musiikillisia ideoitaan. Hän toivoi pääsevänsä tekemään elokuvamusiikkia, mutta se jäi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta haaveeksi.

Novan Atlantis-levy masteroitiin ja julkaistiin uudelleen 2016 Svart Recordsilla. Ortamon sanoitukset ovat tuoreita tänäkin päivänä.

Outi Hyytinen

Heikki Ortamo

Kirjoittajat ovat Antti Ortamon ystävä ja veli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset