Antero Palmu 1936–2022

Professori (h.c.), dosentti

Antero Palmu

31.10. 2:00

Professori, kirurgian ylilääkäri Antero Palmu kuoli Helsingissä 25. syyskuuta 2022 vakavaan sairauteen. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Karjalan Kurkijoella 23. lokakuuta 1936.

Evakkoperhe muutti ensin Ylivieskaan ja myöhemmin Jyväskylään, missä Palmu kävi koulunsa. Hän valmistui lääkäriksi 1965 ja lääketieteen tohtoriksi 1975 Helsingin yliopistosta ja sai dosentin arvon 1980.

Palmu oli gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri. Hän työskenteli Hyksin II ja IV kirurgian klinikoissa 1968–1988, viimeksi apulaisylilääkärinä. Palmun tutkimuksen kohteena olivat kirurgiset infektiot. Palmu oli yksi kirurgisten sairaalainfektioiden ehkäisyn pioneereista.

Vuonna 1988 Palmu valittiin kirurgian ylilääkäriksi ja operatiivisen tulosalueen johtajaksi Keski-Suomen keskussairaalaan. Sieltä hän löysi kehittämisideoilleen otollisen maaperän, jossa hänen ”toisinajattelunsa” alkoi tuottaa uudenlaista tulosta.

Erikoislääkärikoulutuksen uudistaminen, yhteistyö perusterveydenhuollon kanssa ja luottamuksen luominen poliittisiin päättäjiin olivat Palmun keskeisiä keinoja ”mäntymetsien mallin” luomiselle. Vastaava laaja-alainen kehittäminen ja suhdetoiminta ei ollut tuon ajan kirurgeille tyypillistä, mutta toiminnasta tuli pian malli monille muille keskussairaaloille.

Keski-Suomen keskussairaalasta (nykyisin Sairaala Nova) tuli merkittävä erikoistuvien lääkäreiden kouluttaja. Sen kirurginen toiminta saavutti kansallisesti huipputason. Ansioistaan Antero Palmulle myönnettiin 1997 professorin arvonimi.

Vuonna 1963 Palmu avioitui FK Marja-Leena Saarisen kanssa, joka menehtyi sairauteen 1993. Heille syntyi kolme poikaa. Perhe ja ystävät olivat Anterolle tärkeitä, ja heitä kohdattiin niin Munkkiniemen kodissa kuin kesäpaikassa Muuramessa Päijänteen rannalla ja Ulla-sisaren Ranskan-perheen luona mm. klassisen musiikin, kitaran soiton, urheiluharrastusten, kirjallisuuden, matkailun ja ruuanlaiton parissa.

Antero avioitui uudelleen 1999 dosentti Marja Liisa Hattulan kanssa, ja sukuun liittyi kaksi poikaa lisää. Perhe oli Anterolle tärkeä. Marja-Liisan myötä kesänvietto vaihtui Korpilahden Putkilahteen, missä Antero mm. kalasteli, viljeli perunaa ja lämmitti savusaunaa ystäville. Myös asunnon ja vanhojen rakennusten korjaaminen kuuli Anteron rakkaisiin harrastuksiin.

Ajanvietto lasten perheiden, lastenlasten, sukulaisten ja laajan ystäväpiirin kanssa muodosti eläkepäivien ilon, ja aivan loppuun saakka saimme nauttia Anteron lämpimästä ystävyydestä ja kyvystä kertoa tarinoita pieni hymynkare silmäkulmassa

Jukka-Pekka Mecklin

Lauri, Matti ja Osmo Palmu

Kirjoittajat ovat Antero Palmun työtoveri, seuraaja ylilääkärinä ja ystävä sekä pojat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset