Päivi Känkänen 1963–2022

Valtiotieteiden tohtori

Päivi Känkänen

1.11. 2:00

Valtiotieteiden tohtori, erikoistutkija Päivi Känkänen kuoli kotonaan Tuusulassa 22. lokakuuta 2022.

Hän oli 59-vuotias, syntynyt Punkalaitumella 21. kesäkuuta 1963.

Känkänen oli rohkea lastensuojelun tienraivaaja, joka uskalsi mennä kohti uutta ja kokeilevaa. Hän oli rakas ystävä, luotettava työtoveri ja turvallinen sisar. Kaikista tärkeimpinä, sydämensä aarteina, olivat hänelle tyttäret Milja ja Pilvi sekä puoliso Pertti lapsineen.

Innostus lastensuojelun työskentelytapojen kehittämiseen alkoi 1990-luvun alussa, jolloin Känkänen oli mukana seikkailukasvatusta ja erilaisia ilmaisutaitoja käyttävässä projektissa. Vuonna 2000 hän siirtyi Stakesiin ja sitä kautta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, jossa hän jatkoi aiheen äärellä.

Kouluttajana, uudistajana ja tutkijana Känkänen teki kahden vuosikymmenen aikana merkittävän työn valtion lastensuojeluyksiköiden kehittämisessä. Hän oli lahjakas kirjoittaja ja kirjojen toimittaja. Hän kirjoitti lukuisia artikkeleita ja blogeja tutkijan tarkkuudellaan sekä sydämestään.

Väitöskirjassaan Taidelähtöiset menetelmät lastensuojelussa – kohti tilaa ja kokemuksia Känkänen kokosi yhteen monivuotisen kehittämistyönsä taidelähtöisten työmenetelmien soveltamisessa lastensuojelussa.

Tutkimuksen tärkeä viesti liittyy lasten itseilmaisun monipuolisuuteen ja uusiin tapoihin kommunikoida lasten kanssa. Känkänen kehitti taiteen metaforinen suoja -käsitteen. Taide voi tulla lapselle avuksi ja antaa symbolisen etäisyyden, jos lapsen kokemukset ovat liian vaikeita kerrottavaksi tai ovat häpeän peittämiä. Tutkimus oli laatuaan ensimmäinen Suomessa, ja sitä on ladattu lähes 16 000 kertaa.

Päivi sovelsi käsitettä myös vaikean sairautensa käsittelyssä. Kun sairaus vei unet ja lopulta voimat, niin taide toi elämään värien leikin ja kauneuden. Se auttoi voimaan paremmin ja kohtaamaan asiat lempeämmin.

Kesällä pidettiin Helsingin Lapinlahdessa Päivin taidenäyttely Käännekohdassa – unieni hiljaisuus ja uusi tie. Sen teoksissa oli nähtävissä yli 20 vuoden ajalta elämän väkevä voima ja toisaalta myös sen hauraus. Päivin teoksiin on kirjoittautunut hänen elämäntarinansa.

Luontoretket olivat tärkeä osa Päivin elämää. Hän rakasti liikkua luonnossa ja löytää sieltä vaikutteita, värejä ja muotoja. Vesi oli Päiville tärkeä elementti, joka syveni entisestään, kun Pertin Tuovi-laivan myötä aukesivat Päijänteen rantaviivat ja jylhät maisemat.

Päivi jätti syvän jäljen meidän sydämiimme. Kaipaamme hänen positiivisuuttaan, rakkauttaan ja hulvatonta huumoriaan. Hänen teoksensa elävät tuttujen ja tuntemattomien seinillä. Hän rikastutti lastensuojelun menetelmiä ja loi toivoa lapsille, joiden on vaikea ilmaista itseään.

Päivi rakasti kauneutta, kaikissa sen muodoissa. Niin ihmisissä, eläimissä kuin luonnossa.

Johanna Barkman

Pertti Siekkinen

Matti Salminen

Kirjoittajat ovat Päivi Känkäsen ystävä ja yhteistyökumppani, puoliso sekä ystävä ja työtoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset