Janne Enarvi 1954–2022

Turvallisuusjohtaja

Janne Enarvi

2.11. 2:00

Turvallisuusjohtaja, lennonjohtaja Janne Enarvi kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 21. syyskuuta 2022 kotonaan Helsingissä. Hän oli 68-vuotias, syntynyt Helsingissä 20. toukokuuta 1954.

Enarvi omisti työuransa ilmailun turvallisuuden kehittämiselle Finaviassa. Hän toimi ensin vuosia lennonjohtajana Helsingissä jatkaen 1990-luvulla Ilmaliikenteen hallinta -jaoston ja laatuyksikön päällikköinä.

Laatuyksikkö käynnisti laatukoulutukset sekä poikkeama- ja havaintoilmoitusjärjestelmän ja systemaattisen turvallisuusjohtamisjärjestelmän kehittämisen, mikä edusti tienraivausta vanhassa valtionhallinnon organisaatiossa. Enarvilla oli vahva näkemys siitä, miten ilmailun turvallisuutta tulisi hallita ja johtaa.

Enarvi perusti ympärilleen työyhteisön ja suhtautui siihen kuin suureen perheeseen, jonka jäsenet hän valitsi huolella. Hän piti viimeiseen asti alaistensa puolta ja huolehti siitä, että turvallisuustoiminnolle järjestettiin sille kuuluva paikka pääjohtajan esikunnassa.

2000-luvulla Turvallisuus- ja laatuyksikkö laajeni. Enarvi tuki inhimillisten tekijöiden kehitystä ja tutkimustyötä, ja oppeja on hyödynnetty myöhemmin useilla muilla toimialoilla.

Enarvi piti kansainvälistä turvallisuuden kehittämistä korkeassa arvossa. Hän toimi aktiivisesti Eurocontrolissa, Euroopan valtioiden lennonvarmistuksen yhteisessä järjestössä, sekä lennonvarmistuspalvelutoimijoiden maailmanjärjestössä Cansossa. Hän toi niiden tuloksia Suomen ilmailun kehittämiseksi. Myös kansainväliset toimijat arvostivat Enarvin omistautumista ja käytännönläheistä suhtautumista lentoturvallisuuden kehittämiseen.

Enarvi piti koko uransa ajan aktiivisesti yhteyttä ilmailun eri toimijoihin. Hän verkottui alan avainhenkilöiden kanssa ja tutustutti nuoria asiantuntijoitaan näihin. Enarvi jäi eläkkeelle 2019.

Janne oli suurella sydämellä varustettu esimies. Ei ollut aamua, jolloin hän ei olisi kiertänyt joka huoneessa toivottamassa hyviä huomenia, eikä joulua, jolloin hän ei olisi muistanut työntekijöitään. Hän muisti laajaa verkostoaan myös huumorintajuisilla viesteillä. Hän piti läheisiin työtovereihinsa yhteyttä myös sen jälkeen, kun yhteinen työ Finavialla oli loppunut, mikä konkreettisesti kuvastaa hänen ajatteluaan.

Ystävät tunnistavat Jannen vastuunoton ja ahertamisen. Hän toteutti useita vapaa-ajan projekteja läheisten työtovereidensa kanssa. Niissäkin Jannelle oli tyypillistä pitkäjänteisyys ja sitkeys. Jannen lähipiiriin kuuluivat vaimo ja aikuiset lapset.

Anna-Maria Teperi

Jarmo Lumiaho

Paavo Puranen

Kirjoittajat ovat Janne Enarvin työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset