Heikki Hyvönen 1943–2022

Kansakoulunopettaja, YK-upseeri

Heikki Hyvönen

29.10. 2:00

Opettaja Heikki Hyvönen kuoli Kuhmossa 22. lokakuuta 2022 ambulanssissa matkalla sairaalaan. Nopeasti edenneet sairaudet uuvuttivat elimistön. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Kuhmossa 28. lokakuuta 1943.

Hyvönen aloitti pitkäaikaisen voimistelu- ja urheiluharrastuksensa jo 9-vuotiaana. Telinevoimistelu antoi vankan pohjan tuleville jääkiekko-, koripallo- ja lentopallourille. Vuonna 1959 hän oli mukana perustamassa Kuhmon ilmailukerhoa. Ilmailu imaisi nuoren pojan lennokkien kautta purjelentoon, ja hän teki kerhon ensimmäisen maastolaskun reilun kilometrin päähän kerhon rakentamasta Kuhmon lentokentästä.

Hyvösen ammattivaihtoehtoina olivat opettajan ja upseerin urat, jotka molemmat toteutuivat.

Hän valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1965 Kajaanin seminaarista. Sieltä löytyi myös elinikäinen puoliso Elsa. Asepalveluksen jälkeen pariskunta asettui Niemisen kansakoululle, jonka johtajana Heikki Hyvönen toimi vuoteen 1980 asti, kunnes siirtyi Kontion koululle luokanopettajaksi.

Hyvönen opetti myös poikien liikuntaa ja osallistui aktiivisesti ammattiyhdistystoimintaan OAJ:ssa. Hän jäi eläkkeelle Kontion koululta apulaisrehtorina vuonna 2003. Lukuisat oppilaat pysyivät hyvinä tuttavina vuosien ajan.

Upseerin ura toteutui YK-joukoissa. Hyvönen yllätti pienen paikkakunnan ottamalla virkavapaata opettajan työstään ja palvelemalla YK-upseerina 1975 Kyproksella sekä 1982 ja 1986 Libanonissa.

Hyvönen lähti mukaan myös kunnallispolitiikkaan. Kaupunginvaltuustossa hän edisti tarmolla Kuhmon asiaa yli 20 vuotta ja käytti osaamistaan mm. sivistyslautakunnan jäsenenä vaikean kouluverkkotarkastelun aikoihin.

Heikki oli todellinen luontoihminen. Isältä perintönä tulleet metsästys ja kalastus olivat hänelle tärkeitä. Isän 16-vuotislahjaksi antama Sako-luodikko osui hyvin teeriin ja metsoihin. Lentua-järven tarkka tuntemus tuotti kesämökille huimia muikkusaaliita. Lasten onneksi myrskyt estivät välillä kalastuksen, ja vaihteluksi tuli herkullista lenkkimakkaraa.

Heikki vaali lähiluontoa ja ylläpiti linnuille asuinpönttöjä. Luontorikkeet satuttivat häntä syvästi, mikä näkyi lähinnä kasvojen tuimasta ilmeestä. Kainuulainen ei pahemmin riehu.

Heikin lähipiiriin kuuluivat puoliso Elsa sekä lapset Anna ja Timo perheineen. Heikin muisto jää elämään myös satojen elämän tielle saatettujen oppilaiden kautta.

Timo Hyvönen

Kirjoittaja on Heikki Hyvösen poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset