Vilja Linnea Alve 2002–2022

Ylioppilas

Vilja Linnea Alve

5.11. 2:00

Ylioppilas Vilja Linnea Alve kuoli Helsingissä 14. elokuuta 2022 sairastettuaan syöpää neljän vuoden ajan. Hän oli 20-vuotias, syntynyt Kauniaisissa 20. toukokuuta 2002.

Vilja Alve asui suurimman osan elämästään Kirkkonummen Luomassa. Hän aloitti koulun Masalan ala-asteella, josta siirtyi kolmannella luokalla Helsingin Saksalaiseen kouluun. Rankoista syöpähoidoista huolimatta Vilja valmistui keväällä 2022 ylioppilaaksi Ressun lukiosta erinomaisin arvosanoin.

Lukiovuosien aikana kemiasta innostunut Vilja pääsi opiskelemaan kemiaa Helsingin yliopistoon, jossa olisi aloittanut opintonsa tänä syksynä. Hänen tavoitteenaan oli opiskelujen kautta olla mukana ratkomassa ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia ja olla kehittämässä lääkkeitä parantumattomiin sairauksiin. Viljan mukana yhteiskuntamme menettikin valtavan määrän potentiaalia ja motivaatiota paremman huomisen luomisesta.

Viljan viimeiset neljä vuotta olivat vahvasti syövän varjostamat. Yksi huolista, mitä Vilja kantoi läheistensä hyvinvoinnin lisäksi, oli se, että hänet nähtäisiin vain syöpäpotilaana, eikä sinä ihanana ihmisenä, joka hän oli. Viljan ystävänä voi rehellisesti sanoa, että näin ei ollut. Vilja oli ja tulee aina muistoissamme olemaan ainutlaatuinen, rakastava ja luotettava ystävä.

Ystävänä Vilja olikin aina omaa luokkaansa. Hänessä yhdistyivät ensiluokkaisen kuuntelijan ja empaattisen tukijan parhaat puolet, eikä hän koskaan jättänyt läheisiään vailla olkapäätä, josta ottaa tukea tai jota vasten itkeä. Vilja kyseli säännöllisesti vointia ja kuulumisia, eikä kenellekään toiselle ole ollut yhtä helppoa kertoa mistä tahansa mitä omaan elämään kuului. Hänen rauhallinen ja turvallinen olemuksensa teki hänestä myös kaikkien eläinten lempisylin missä loikoilla, eikä eläinrakkaampaa naista löydy mistään.

Viljan kanssa arki oli parhaimmillaan. Oli kyseessä sitten musiikin kuuntelu aivan liian kovalla myöhäisillan autoreissulla, valokuvamallina poseeraaminen, metsäretki, tietokonelanit, Netflixin katselu, kirpputorireissu, teen juominen ja juoruilu tai sup-lautailu tutkimusmatkalle johonkin lähisaareen, Vilja teki jokaisesta hetkestä korvaamattoman. Ja juuri noita hetkiä meillä ystävillä, Annalla, Fannylla, Monalla ja Millillä, sekä kaikilla Viljan muilla läheisillä on ikävä.

Milli-Anna Kosunen-Shemyak

Mona Åhlfors

Fanny Kalliokulju

Kirjoittajat ovat Vilja Alven ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset