Ahti Taponen 1937–2022

Kirjailija

Ahti Taponen

9.11. 2:00

Kirjailija Ahti Juhani Taponen kuoli Malmin sairaalassa 18. syyskuuta 2022 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Karjalan Hiitolassa 9. kesäkuuta 1937.

Taposen työura kehittyi viestinnän, markkinoinnin ja mainonnan suunnittelusta kirjailijaksi ja runoilijaksi sekä musiikin sanoittajaksi. Kaikkea tätä sävytti etevä kirjallinen lahjakkuus. Koulunsa Taponen kävi Oulussa, jossa Oulun lyseon vahva kirjallisuuden opetus ja vireä kirjallisuuskerho innostivat hänet opiskelemaan Helsingin yliopistoon suomen kieltä ja kirjallisuutta.

Jo ennen filosofian maisteriksi valmistumistaan Taponen pääsi töihin mainostoimisto Erva-Latvalaan, jossa hän eteni luovaksi johtajaksi. Vuonna 1974 seurasi toimitusjohtajan tehtävä Finnad 2 -mainostoimistossa ja vuonna 1980 Taponen perusti omat yrityksensä Dikta Oy:n sekä Uudistajat Oy:n, joiden erikoisaloina olivat mainonta, yrityskuvat ja brändi.

Myös mainosalalla työskennelleen puolisonsa Marken kanssa pariskunta muutti Espoosta Kerimäelle Hälvän saareen, jossa vanha kansakoulu muotoutui niin asunnoksi kuin työpajaksikin. Hälvästä käsin Ahti pyöritti ajatushautomoa ja Marke tekniikkaa. Asiakaskunta oli pääkaupunkiseudulla, joten pariskunta oli nykyaikaisen etätyöskentelyn edelläkävijöitä. 1990-luvun alun lama suisti kuitenkin lopulta niin yrityksen kuin avioliitonkin raiteiltaan.

Taponen oli julkaissut useita romaaneja mainosuransa aikana, mutta 1990-luvun puolivälissä hän teki elämänmuutoksen ryhtyen päätoimiseksi kirjailijaksi sekä tekemään väitöskirjaa Aaro Hellaakosken runoudesta. Kokopäiväinen kirjailijantyö alkoi romaanilla Kleine Berlin. 2000-luvun alussa kahden vuoden välein julkaistu tetralogia oli kunnianhimoinen kokonaisuus, jonka teokset olivat Messias, Valta, Marseljeesi sekä saagateos Pohjanmiehet. Tuotantoon sisältyi myös tietokirjoja.

Taponen oli armoitettu runoilija. Laulujen ja musiikkiteosten sanoittajana hän teki yhteistyötä muun muassa Kaj Chydeniuksen, Tapani Kansan, lauluyhtye Kuumien Alttojen sekä Taljanka-yhtyeen kanssa. Repertuaariin kuului niin argentiinalaisten tangojen sanoituksia kuin lauluteoksiakin, esimerkiksi Jätkän balladi – lauluja elämästä Lapin savotoilla 50-luvulla.

Taponen arvosti elämää luonnon lähellä. Uuden elämänkumppaninsa Leenan kanssa pariskunta saneerasi itselleen rintamamiestalon puutarhoineen Helsingin Pirkkolassa sekä rakennutti arkkitehti Juhani Pallasmaan piirtämän kesämökin Nilsiän Pikku-Lehtosaareen.

Lapset olivat Ahdille tärkeitä, samoin laaja ystäväpiiri. Viimeisiin päiviinsä saakka hän osallistuikin aktiivisesti Oulun Lyseon Seniorien kirjallisuuskerhon, koulun 50-lukulaisten kirjallisuuden harrastajien toimintaan.

Muistisairaus uuvutti lopulta miehen, mutta viimeiseen asti Ahti säilytti valoisan elämänasenteensa ja ystävällisen herrasmiehen luonteenlaatunsa.

Juhani Santaholma

Tommi Taponen

Kirjoittajat ovat Ahti Taposen koulutoveri ja ystävä sekä poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset