Pertti Viitanen 1929–2022

Rehtori

Pertti Viitanen

5.11. 2:00

Rehtori, filosofian tohtori Pertti Viitanen kuoli 9. syyskuuta 2022 Vantaalla 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Hyvinkäällä 29. lokakuuta 1929.

Viitanen kirjoitti ylioppilaaksi Riihimäen lyseosta 1949 ja valmistui biologian ja maantieteen opettajaksi Helsingin yliopistosta 1954. Työnsä koulumaailmassa hän aloitti lehtorina Someron yhteiskoulussa 1955 ja toimi koulun rehtorina vuodet 1960–1968. Vantaan yhteiskoulun rehtorina Viitanen toimi 1968–1977 ja Vantaanjoen lukion rehtorina vuoteen 1988. Koulutyönsä ohella hän väitteli tohtoriksi 1967 kyykäärmeiden käyttäytymisestä ja ekologiasta.

Koulumaailmaa Viitanen palveli myös tuotteliaana oppi- ja tietokirjojen kirjoittajana ja solubiologian ja genetiikan opetuksen atk-ohjelmien laatijana. Hän toimi lisäksi kouluhallituksen biologian ja maantieteen vt. ylitarkastajana sekä ylioppilastutkintolautakunnan reaalikokeen biologian jaoksen tehtävänlaadintaryhmän jäsenenä ja puheenjohtajana.

Viitasen luottamustoimetkin liittyivät koulun ja opetuksen piiriin. Hän oli mm. Biologian ja maantieteen opettajien liiton hallituksen jäsen ja puheenjohtaja sekä aikakauslehti Naturan toimituskunnan jäsen ja päätoimittaja. Liiton kunniapuheenjohtajaksi hänet kutsuttiin 1980. Joitakin vuosia hän toimi Helsingin seudun rehtorien työvaliokunnan jäsenenä sekä edusti Akavaa valtiovarainministeriön asettamassa biologian opettajien palkkaustoimikunnassa.

Tuotteliaan kirjoittajan julkaisuluettelo käsittää yhteensä 54 nimikettä. Biologian oppi- ja tietokirjojen lisäksi luetteloon sisältyy myös sukututkimusta, elämänkertoja ja kotiseutukirjoja. Teoksessaan Kenttätykistörykmentti sotatiellä Viitanen kuvaa tykistön toimintaa talvi- ja jatkosodan taisteluissa ja samalla sodan loppuvaiheissa kaatuneen isoveljensä Heikin vaiheita.

Viitasen oma sotilasura alkoi Suojeluskunnan poikaosastossa 1939 ja eteni sotilaspojissa ryhmänjohtajaksi. Asepalveluksensa suoritettuaan hän eteni monien kertausharjoitusten kautta jalkaväen pataljoonaupseeriksi ja toimi viimeksi reservissä Vantaan sotilasalueen päällikkönä. Reservin majuriksi hänet ylennettiin 1985.

Pertille mieluisia harrastuksia olivat isältä perittyinä taitoina puutyöt ja rakentaminen, kalastus ja mökkielämä Hirvijärvellä sekä rotarytoiminta. Rotarina hän oli vuodesta 1959, ensin Somerolla ja vuodesta 1968 Vantaan Rotaryklubissa. Klubin kunniajäseneksi hänet kutsuttiin 2009.

Avioliiton Pertti solmi luokkatoverinsa Liisa Löyttyniemen kanssa 1955. Perheeseen syntyi kolme lasta ja viisi lastenlasta. Perhe-elämä oli Pertille tärkeää ja merkityksellinen ilon aihe.

Ihmisenä Pertti Viitanen oli esimerkillinen lähimmäinen, ystävällinen ja lämmin persoona, joka otti toiset kiinnostuneesti huomioon. Rehtorina hän tuki ja kannusti opiskelijoitaan ja nautti niin heidän kuin myös opettajien ja vanhempien kunnioittavaa arvostusta.

Esko Kaarna

Marjo Viitanen

Kirjoittajat ovat Pertti Viitasen ystävä ja kollega sekä tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset