Erna Binder 1933–2022

Lääketieteen ja kirurgian tohtori

Erna Binder

11.11. 2:00

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Erna Binder (o.s. Katro) kuoli 12. lokakuuta 2022 Helsingissä. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Turussa 19. lokakuuta 1933.

Erna Binderin suku oli kansainvälinen: Liettuassa syntyneet isovanhemmat olivat 1800-luvulla tulleet Viipurin kautta Turkuun.

Binder pääsi ylioppilaaksi Turun Suomalaisesta yhteiskoulusta 1952. Hän lähti ystävänsä Jeddi Hasanin kannustuksesta ja vastoin perheensä odotuksia opiskelemaan lääketiedettä Helsinkiin. Binder oli jo tässä vaiheessa lasikaton rikkoja. Juutalaisperheessä tuntui häpeälliseltä ajatus, että tytär hankkii ammatin ja alkaa tehdä työtä – siitähän syntyi vaikutelma, ettei perheellä olisi varaa.

Binder valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 1961. Opiskelun alkuvaiheessa hän avioitui Jeddi Hasanin kanssa, ja perheeseen syntyi kaksi poikaa, Mikael 1954 ja Ami 1956. Avioliitosta Paavo Tarkiaisen kanssa syntyi tytär Jamina 1961.

Perheen rinnalla Binder jatkoi sinnikkäästi opiskelua ja harjoitti ammattiaan: hän toimi assistenttina Helsingin yliopiston patologian laitoksella, jossa väitteli 1967. Samaan aikaan hän toimi apulaislääkärinä Helsingin yliopistollisen sairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikassa. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin oikeudet hän sai vuonna 1969.

Binder piti yksityisvastaanottoa ja toimi Hyksin korva-, nenä- ja kurkkutautienklinikan apulaisopettajana 1970–1975 ja apulaisylilääkärinä 1977–1978 sekä erikoislääkärinä Jorvin sairaalassa 1978–1979.

Avioliitto itävaltalaisen diplomaatin Erich Binderin kanssa vei Ernan vuosiksi Wieniin. Muuton ehdoksi hän asetti mahdollisuuden toimia lääkärinä. Niinpä hän suoritti vaadittavat tutkinnot Wienin yliopistossa.

Wienistä kotimaahan palattuaan Erna työskenteli mm. Allergiasairaalassa ja piti ohessa laajaa yksityisvastaanottoa.

Erna oli säteilevä ja näkyvä henkilö, mutta samalla suora, mutkaton ja reilu. Hän oli esteetikko, joka jakoi kiinnostuksensa taiteisiin eläkevuosiensa elämäntoverin Lars-Göran Johnssonin kanssa. Hän suunnitteli ja rakennutti koteja niin Wieniin kuin yhdessä Johnssonin kanssa Ranskaan, Antibesiin ja Pariisiin. Lopulta pariskunta palasi Suomeen.

Perhe oli Ernalle tärkeä työn rinnalla. Hän oli todellinen juutalainen äiti ja bobe (isoäiti), jolle lapset ja lapsenlapset – lopulta jo neljäs sukupolvi – Suomessa olivat aikanaan syy kotiinpaluuseen Wienistä. Myös entisten puolisoiden perheet mahtuivat mutkatta Ernan avaraan sydämeen.

Hanna Niskanen

Kirjoittaja on Erna Binderin ystävä ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset