Tapani Juusti 1938–2022

Filosofian maisteri

Tapani Juusti

12.11. 2:00

Asemanhoitaja Tapani Juusti kuoli 17. elokuuta 2022 Turussa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Johanneksessa 12. marraskuuta 1938.

Juustilla oli vahvat karjalaiset juuret. Isän työ armeijan radiotiedustelussa vaikutti siihen, että perheen asuinpaikat muuttuivat useasti. Syksyllä 1944 koko perhe lähti muiden operaatio Stella Polarikseen osallistuneiden mukana Ruotsiin. Perhe palasi jo seuraavana keväänä Yläneelle ja muutti sieltä Turkuun. Juusti kirjoitti ylioppilaaksi Turun Lyseosta ja opiskeli Turun yliopistossa maantiede pääaineenaan.

Juustin yliopistoura alkoi jo opintojen aikana maantieteen assistentin puolikkaan viran hoidolla, näin yliopisto sai ”kaksi työntekijää yhden hinnalla”. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli assistenttina sekä maantieteen että maaperägeologian laitoksilla, ja apulaisprofessori Birger Olssonin johtamassa sedimentaatiotutkimuksissa.

Vuonna 1968 Juusti nimitettiin Saaristomeren tutkimuslaitoksen asemanhoitajaksi, jota virkaa hän hoiti 33 vuotta eläkkeelle siirtymiseensä saakka.

Asemanhoitajan tehtävänä oli pitää tutkimuslaitoksen pyörät pyörimässä. Käytännön miehenä Juusti sai yleensä asiat sujumaan haluamaansa suuntaan. Joidenkin mielestä hän oli välillä liiankin toimelias, mikä pienessä työyhteisössä johti joskus pieniin ristiriitoihin. Hän osasi kuitenkin hoitaa hyvin suhteet yliopiston hallintoon, mikä laitoksen toiminnan kannalta oli tärkeätä. Etenkin suhde professori ja kansleri Olavi Granöhön oli tiivis.

1970-luvulla toteutettu Saaristomeren virtaustutkimus, jossa Juusti toimi eri rooleissa lienee vieläkin yksi tärkeimpiä tutkimuskokonaisuuksia laitoksen historiassa

Pieni mutta tärkeä haaste arjen työssä oli löytää ratkaisu opiskelijoiden sosiaaliseen yhdessäoloon. Kurssisaunan laajennus ja ”lepradisko” auttoivat tässä ja lisäsivät merkittävästi opiskelijoiden positiivisia kurssikokemuksia Seilissä.

Rakkaita harrastuksia Tapsalle olivat valokuvaus, purjehdus sekä kalastus, erikoisuutena siian onginta mökkilaiturilta.

Kun kesäisin aika meni paljolti saaristossa, talvi oli Tapsalle sosiaalisen elämän aikaa Turussa. Hän oli konserttien vakiovieras ja mukana monissa eri yhdistyksissä ja keskusteluryhmissä. Tapani oli kiinnostunut laajasti yhteiskunnallisista asioista ja historiasta, ja otti mielellään kantaa asioihin.

Vuosikymmeniä kestänyt tärkeä vuorovaikutusyhteisö oli maantieteen laitoksen kollegoista koostunut uimaseura, joka kokoontui viime vuosinakin viikoittain, vaikka uima-altaassa käynti oli kaikilta loppunut jo kauan sitten.

Heli Hurme

Mikko Jokinen

Jorma Kytömäki

Kirjoittajat ovat Tapani Juustin työkavereita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset