Lauri Nuutinen 1943–2022

Professori, lääkintöneuvos

Lauri Nuutinen

13.11. 2:00

Professori, lääkintöneuvos Lauri Nuutinen kuoli äkillisen sairauden uuvuttamana 18. lokakuuta 2022 Oulussa. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Kiuruvedellä 31. elokuuta 1943.

Nuutinen valmistui lääkäriksi 1968 ja anestesiologian erikoislääkäriksi 1974 Oulun yliopistosta. Munuaistoimintaa avosydänleikkauksissa käsitellyt väitöskirja valmistui 1976, ja dosentiksi hänet nimitettiin 1977. Anestesialääkärin työ jatkui OYS:ssa sekä vierailevana professorina Houstonissa USA:ssa.

Nuutinen toimi anestesiologian professorina Kuopiossa 1992–1994 ja Oulussa 1994–1995, minkä jälkeen hän toimi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärinä eläke-ikäänsä saakka. Lääkintöneuvoksen arvonimi Nuutiselle myönnettiin 2003.

Nuutisella oli lukuisia luottamustoimia, mm. Suomen Anestesiologiyhdistyksessä, Suomen Lääkäriliitossa, Lääkäriseura Duodecimissa, Suomen Lääketieteen Säätiössä, Käypä hoito-johtoryhmässä, Syöpäyhdistyksessä, selvitysmiehenä OYS-ERVA-alueella sekä asiantuntijalääkärinä TEO:ssa ja Potilasvakuutuskeskuksessa. Hänelle myönnettiin mm. Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansiomerkki, Sotilasansiomerkki, Oulun Duodecimin Elias-palkinto sekä Kiuruvesi-mitali.

Terveellisillä elämäntavoillaan Nuutinen peräänkuulutti väestön vastuuntuntoa omasta terveydestään. Hän piti lääkärin työtä, opetusta ja tutkimusta lääketieteen kolmena peruspilarina. Vastavalmistuneita kollegoitaan hän evästi hoitamaan potilaita kuten toivoisi itseään hoidettavan: ”Ole potilasta kohtaan avoin, empaattinen, kuunteleva ja kohtaa jokainen potilas yksilönä”. Hän arvosti luottamusta, kollegiaalisuutta, yhteistyötä, oman ja muiden työn arvostamista sekä nöyrää asennetta. Moni kollega on kokenut Nuutisen työskennelleen arvojaan vastaavasti muita kannustaen.

Hiihto ja juoksu olivat Laurin harrastuksia, kerta toisensa jälkeen hän ylitti itsensä Ferpolar-poppoon juoksutapahtumien loppusuorilla. Vapaa-aikana myös matkustelu, Rotary-toiminta, kulttuuri sekä mökkeily Oulujärvellä ja Syötteellä olivat lähellä sydäntä.

Laurin ja Marjan perheeseen kuuluu kolme lasta ja kahdeksan lastenlasta. He kulkivat Laurin rinnalla loppuun saakka.

Seppo Alahuhta

Vilho Vainionpää

Nina Hautala

Kirjoittajat ovat Lauri Nuutisen ystäviä ja kollegoita sekä tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset