Jaakko Lavaste 1929–2022

Kouluneuvos

Jaakko Lavaste

13.11. 2:00

Kouluneuvos Jaakko Lavaste kuoli 19. elokuuta 2022 Turussa 93-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vpl. Pyhäjärvellä 17. elokuuta 1929 seitsenlapsisen perheen kuopukseksi. Perhe muutti evakkomatkan päätteeksi Keuruulle vuonna 1940.

Lavasteen koulutie alkoi kiertokoulussa Pyhäjärvellä, mutta poika osoittautui teräväpäiseksi, ja vanhemmat päättivät tukea hänen opintojaan yliopistoon asti. Lavaste kirjoitti ylioppilaaksi Haapamäen yhteiskoulusta. Isänmaallisen miehen pääaineeksi Helsingin yliopistossa valikoitui suomen kieli. Hän valmistui maisteriksi vuonna 1954.

Työuransa alkupuolen Lavaste työskenteli suomen kielen parissa. Hän toimi mm. Uuden Suomen toimittajana ennen siirtymistään opettajan ammattiin. Toimittajan ura Uudessa Suomessa olisi voinut työnantajan puolesta jatkua, mutta Lavaste tunsi enemmän vetoa opettajan työhön.

Opettajana Lavaste toimi Helsingin normaalilyseossa, Munkkiniemen yhteiskoulussa sekä Nurmijärven ja Mynämäen lukioissa. Entiset oppilaat muistavat hänet leppoisana ja pidettynä opettajana, jonka tunneilla järjestys säilyi.

Koulu-uudistus teki tuloaan 1960-luvun lopulla. Lavaste nimitettiin Mynämäen koulusuunnittelutoimikunnan puheenjohtajaksi. Hän osallistui myös useiden muiden kuntien koulusuunnitelmien tekoon. Nämä tehtävät saattelivat hänet kouluhallinnon puolelle, aluksi Kouluhallitukseen ja Lääninhallitukseen, sen jälkeen Raision koulutoimenjohtajaksi 1971–1977 ja Turun koulutoimenjohtajaksi 1979–1991. Lavaste hoiti myös sijaisena Turun sivistystoimen apulaiskaupunginjohtajan virkaa 1980-luvulla. Ansioistaan hän saavutti kouluneuvoksen arvon.

Esimiehenä Lavaste oli helposti lähestyttävä, mutta hän suhtautui työhönsä hyvin velvollisuudentuntoisesti. ”Jos sinulla on työ hoidettavanasi, hoida se kunnolla”, kuului hänen periaatteensa. Koululautakunnan kokoukset olivat Jaakon puheenjohtamina mutkattomia tilaisuuksia.

Jaakko tapasi vaimonsa Hellen Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 Olympiastadionilla, jossa molemmat olivat silloin töissä. Jaakko ja Helle ehtivät olla yhdessä 70 vuotta. Heille syntyi neljä lasta sekä suuri joukko lapsenlapsia.

Jaakko oli tunnettu henkilö erityisesti Varsinais-Suomessa, mutta myös muualla. Hän piti vielä eläkepäivinään yhteyttä vanhoihin työtovereihinsa ja oli loppuun asti kiinnostunut koulumaailman asioista.

Jaakko oli aktiivinen ja osallistuva. Hän oli mukana Rotary-toiminnassa, Turun Aleksis Kivi -kerhossa, Turkuseurassa, maanpuolustustyössä ja politiikassa. Jaakko oli sotilasarvoltaan reservin kapteeni. Eläkkeelle jäätyään Jaakko paneutui Koroisten sukuseuran toimintaan ja kirjoittamiseen. Jaakko piti säännöllisesti yhteyttä ihmisiin. Hänelle olivat tärkeitä oma perhe, lapsenlapset, sukulaiset ja ystävät.

Jukka Lavaste

Kari Lavaste

Juhani Lavén

Kirjoittajat ovat Jaakko Lavasteen poikia ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset