Astrid Gartz 1942–2022

Toimittaja, ohjelmajohtaja

Astrid Gartz

17.11. 2:00

Toimittaja, ohjelmajohtaja Astrid Gartz kuoli 11. lokakuuta 2022 hoitokoti Wilhelmiinassa Helsingissä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Liljendalissa 8. tammikuuta 1942. Gartzilla oli pitkälle edennyt muistisairaus.

Nuoruudessaan Liljendalin Hopomissa Gartz tunnettiin rämäpäänä. Hänen isänsä kuoli Astridin ollessa nuori, ja koulunkäynnin ohessa Astridin ja pikkuveljen päiviä täytti maatilan töissä auttaminen.Gartz nähtiin usein kylällä joko hurjaa vauhtia laukkaavan hevosen tai myöhemmin moottoripyörän ohjaksissa.

Kun Östra Nyland -lehti julkaisi artikkelin, jossa kritisoitiin Loviisan nuorison edesottamuksia, Gartz kirjoitti tulikivenkatkuisen vastineen, jossa hän ilmoitti, että lehden tiedot olivat väärät.

”No tule sitten tänne kirjoittamaan, jos kerran tiedät niin paljon paremmin”, vastasi lehden päätoimittaja. Siitä alkoi Astrid Gartzin ura toimittajana.

Uransa aikana Gartz palkittiin Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja elämäntyöstään Kultaisella Venlalla.

Gartz oli ensin toimittajana STT:ssä, mutta uransa merkittävimmät vuodet 1966–2002 hän työskenteli Yleisradiossa. Ruotsinkielisen Ylen puolella hän tuli tunnetuksi mm. uutistenlukijana ja oman haastatteluohjelman Om vi skall hålla oss till sanningen – Totta puhuen vetäjänä. Gartz johti myös ruotsinkielistä uutistoimintaa ennen siirtymistään suomenkielisen A-studion päälliköksi vuonna 1991.

Uran merkittävin vaihe alkoi 1994, kun Gartz valittiin TV1:n ohjelmajohtajaksi.

Gartzin panos Ylen journalismille ja johtamiskulttuurille on kiistaton. Hän ei pelännyt mitään eikä ketään. Hänen määrätietoisuutensa ja sitkeytensä oli kaikkien tiedossa, eikä hän epäröinyt asettua puolustamaan tasa-arvoa, riippumattomuutta ja oikeudenmukaisuutta. Gartz uskoi vankkumattomasti siihen, että Ylen arvo oli ylivertaisen laadukkaissa ohjelmissa.

Gartz perusti aikanaan tutkivan journalismin yksikön MOT:n ja panosti kotimaisen draaman tuotantoon. Kiinteät yhteydet pohjoismaisiin yleisradioyhtiöihin olivat hänelle tärkeitä. Gartz seurasi tarkkaan alan kansainvälisiä virtauksia ja kannusti alaisiaan etsimään uusia, kiinnostavia sisältöjä eri kielialueilta.

Eläköidyttyään Ylestä Gartz toimi yhden kauden Helsingin kunnallispolitiikassa SDP:n edustajana. Työhönsä sosiaalilautakunnan puheenjohtajana hän paneutui samanlaisella tarmolla kuin aiemmin työssään Ylessä.

Entiset työtoverit ja alaiset muistavat Astridin määrätietoisuuden ja suoruuden sekä sen, miten hän aina, kaikissa tilanteissa, asettui alaistensa puolelle ja toimi heidän tuulensuojanaan paineiden alla. Astridin aikana TV1:n johtajan kuuluisassa kulmahuoneessa paloivat valot vielä myöhään illalla ja usein viikonloppuisin.

Gartz asui yhdessä ministeri Väinö Leskisen kanssa Lauttasaaressa, ja he saivat pojan vuonna 1971. Vuosina 2007 ja 2009 syntyivät lapsenlapset Lina ja Lassi, joiden kanssa Astrid rakasti viettää aikaa.

Väinö Leskinen

Lina Leskinen

Riitta Pihlajamäki

Kirjoittajat ovat Astrid Gartzin poika, pojantytär sekä työtoveri ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset