Raimo Turkki 1939–2022

Erikoissairaanhoitaja

Raimo Turkki

16.11. 2:00

Erikoissairaanhoitaja Raimo Johannes Turkki kuoli muistisairauden uuvuttamana 6. elokuuta 2022 Mikkelissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Muolaassa 30. kesäkuuta 1939.

Turkki menetti äitinsä ja kaksoisveljensä Rainerin pian syntymänsä jälkeen. Talvisodan sytyttyä perhe joutui evakkoon Ypäjälle.

Vuonna 1941 Turkki lähetettiin sotalapseksi Ruotsiin, jossa hän oli kesään 1947 ja ehti käydä vuoden kouluakin. Ruotsin mamma ja pappa olisivat pitäneet Raimon pysyvästi, mutta isä halusi pojan takaisin Ypäjälle.

Turkki kävi koulua Ypäjän Levällä ja harrasti enimmäkseen yleisurheilua. Viimeisen kouluvuoden keväällä isä kuoli ja pojasta tuli orpo. Koulun jälkeen Turkki teki metsätöitä, autteli veljeään pientilan töissä ja urheili.

Siskot muuttivat yksi toisensa jälkeen äidin synnyinseudulle Imatralle ja Joutsenoon, minne Raimokin lähti Rauhan sairaalaan harjoittelijaksi 1958.

Turkki aloitti harjoittelijana Rauhan sairaalassa Joutsenossa vuonna 1958 ja mielisairaalatyöstä innostuneena kouluttautui 1962–1963 mielisairaanhoitokoulussa Helsingissä. Hän teki välillä töitä Rauhassa ja suoritti sairaanhoitajatutkinnon Tampereella 1966. Sen jälkeen hän aloitti apulaisosastonhoitajana Tuukkalassa, Mikkelissä ja suoritti erikoissairaanhoitajatutkinnon Kuopiossa 1978.

Ammattiin kouluttautumisen myötä urheiluharrastus alkoi painottua valmennukseen ja hierontaan. Vuonna 1975 Turkki osallistui valmentajakurssille, jonka suoritettuaan hän sai omia nuoria valmennettavia ja tutustui Suomen hiihtäjälupauksiin.

Syksyllä 1980 Turkki kutsuttiin uusien kykyjen valmennusleirille, ja samoihin aikoihin häntä pyydettiin Italian hiihtomaajoukkueen hierojaksi. Maajoukkuehierojana vierähti kahdeksan vuotta. Ykköshierottava oli Manuela Di Centa, josta tuli myös pitkäaikainen perheystävä. Kilpailumatkoilla Turkki hieroi myös suomalaisia ja muun muassa slovenialaisia hiihtäjiä salaa ja luvallakin. Hierominen jatkui sivutoimisena sairastumiseen saakka.

Italian-vuosien jälkeen paluu sairaalatöihin toi Ramin elämään Anitan. Aikaisemmat kaksi avioliittoa olivat kariutuneet nuoruuden virheisiin, ja elo uuden puolison kanssa toi tasapainoa. Iloisen ja usein riehakkaankin Ramin lähipiiriin kuuluivat myös poika Jari, kaksi lapsenlasta sekä Anitan lapset ja lastenlapset.

Vuosia kestäneen sairastelun aikana Rami muisteli menneitä aikoja, ja varsinkin kaksoisveljen menetys mietitytti: olisiko elämä ollut erilaista, jos veli olisi elänyt? Nyt Rami on saanut rauhan.

Ilpo Turkki

Anita Turkki

Veera Turkki

Kirjoittajat ovat Raimo Turkin veljenpoika, vaimo ja veljenpojan tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset