Antti Sierla 1943–2022

Suurlähettiläs

Antti Sierla

21.11. 2:00

Suurlähettiläs Antti Sierla kuoli Helsingissä 16. lokakuuta 2022. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 16. helmikuuta 1943.

Sierla oli perheen neljästä pojasta vanhin ja hoiti alusta pitäen isoveljen vastuullisen roolin. Musiikki oli osa veljesten maailmaa, ja kotiyhtyeestä Antti Sierla ponnisti ylioppilaskuntien soittajiin. Munkkiniemen Eräpojissa Sierla kasvoi johtajaksi. Hänestä tuli puheenjohtaja Munkkiniemen yhteiskoulun teinikuntaan, Kauppakorkeakoulun ylioppilaskuntaan ja RUK:n oppilaskuntaan Haminan kurssilla 132.

Ekonomitutkinnon jälkeen Sierla toimi kauppakorkeakoulun opintosihteerinä ja oli järjestämässä Sitran ensiaskelia 1969.

Sierla peri isältään kiinnostuksen kieliin ja kansainvälisyyteen. Energinen Aiesec-harjoittelija opiskeli saksaa Essenissä, englantia Dublinissa, ranskaa Lyonissa ja espanjaa Madridissa. Näillä eväillä oli hyvä pyrkiä diplomaatin uralle.

Sierla tuli ulkoministeriöön ensimmäiseltä kansainvälisten asioiden kurssilta (Kavaku) vuonna 1970. Kavaku 1 sai kapinakurssin nimen. Kurssilaiset tuulettivat ”vanhaksi madameksi” kutsuttua ministeriötä.

Jäykkä ja hierarkkinen ulkoministeriö oli herkullinen kohde. Vastakkain olivat itsetietoinen establishment ja ennakkoluuloton, kriittinen nuorten 60-lukulaisten kurssi. Pääopettaja Keijo Korhonen kuvasi kouluttajan paikkaa ”aidanseipäällä istuvaksi linnuksi, jota kaikki tähtäsivät kiväärillä”. Sierlan tähtäin kuului tarkimpiin.

Dar es Salaamissa 1972 syttyi Sierlan rakkaus Afrikkaan. Kehitysyhteistyö ja Afrikka pysyivät Sierlan perhettä lähellä. Multidiplomatiasta ja järjestöistä tuli maailma, jossa Sierla viihtyi. 40 vuoden työuraan sisältyi 19 vuotta Wienin, Geneven ja Brysselin kansainvälisissä järjestöissä. Ulkoministeriössä hän nousi alivaltiosihteeriksi 2008.

Pienen maan merkitys diplomatiassa perustuu ihmisiin, jotka tätä työtä tekevät. Virkamiehen ominaisuudet ja taidot, enemmän kuin maan muut voimavarat vaikuttavat siihen, mikä paikka maalle kansainvälisissä suhteissa suodaan. Seurallisuudella, välittömyydellä ja huumorilla Sierla loi ympärilleen ilmapiirin, jossa kaikilla oli hauskaa. Diplomaattipuoliso Eila Kavaku6-kurssilta eli vahvasti mukana. Tiimityön tuloksena oli kautta maailman ulottuva ystävien verkko.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva antoi Nato-suurlähettilään paikalta 2007 palanneen Sierlan tehtäväksi selvityksen laatimisen Nato-jäsenyyden vaikutuksista. Ministeri pyysi ”matkaesitettä ja tiekarttaa” Suomen Nato-jäsenyyteen. Raportin Nato-myönteisyydestä tulleeseen kritiikkiin Sierla vastasi sanomalla, että suomalaisten on hyvä tietää, mitä he vastustavat. Jäsenyys oli silloin vielä optio, mutta asiasta vakuuttunut raportööri ehti ennen kuolemaansa nähdä tiekartan johtaneen maaliin.

Eläkepäivillään Sierla omistautui rakkaalle harrastukselleen puutarhanhoidolle. Lapset Seppo ja Sinikka sekä lapsenlapsi Teresa saivat vielä pitkään nauttia isän ja isoisän läheisyydestä.

Heikki Sierla

Pertti Torstila

Kirjoittajat ovat Antti Sierlan veli ja kurssitoveri ulkoministeriöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset