Nikola Gimishanov 1933–2022

Filosofian maisteri

Nikola Gimishanov

23.11. 2:00

Filosofian maisteri Nikola Filipov Gimishanov kuoli 5. lokakuuta 2022 Kirkkonummella keuhkosyöpään.

Hän oli 89-vuotias, syntynyt 1. lokakuuta 1933 Kostilkovossa, Bulgariassa. Hän muutti vuonna 1969 Suomeen.

Gimishanov oli nelilapsisen ortodoksiperheen kuopus. Perhe asui vaatimattomassa talossa, ja lapset osallistuivat pienestä pitäen maanviljelystöihin. Maria-äidin veli oli karkotettu mielipiteidensä vuoksi. Filip-isä oli pakotettu pienenä katselemaan, kuinka turkkilaissotilas viilteli omaa isää. Suvussa kerrotaan myös esi-isästä, partisaanista, jonka ottomaanit surmasivat.

1950-luvun lopulla valtio määräsi perheen muuttamaan kauas kotikylästä. Suvusta vain Nikola Gimishanov lähti varhain maailmalle. Hän valmistui Bulgariassa opettajaseminaarista ja työskenteli lehtimiehenä ja uraanikaivoksessa. Hän lähti Ukrainan Donbassin kivihiilikaivokseen, kun palkkiona oli pääsy Moskovan yliopistoon. Työ oli vaarallista, räjähdyksissä kuoli useita.

Moskovaan päästyään Gimishanov valmistui 1966 haaveammattiinsa, tv-journalistiksi. Haave oli poikkeuksellinen. Bulgarian kansallinen televisioyhtiö oli aloittanut 1959. Kun hän haki töitä, yhtiön johtaja totesi: ”Sukunne ei ole tunnettu.” Gimishanov tajusi, ettei hän pääsisi alalle.

Moskovassa opiskeli nuoria ympäri maailmaa. Sosialismi halusi esitellä ylivertaisuuttaan, mutta yleensä kävi päinvastoin kuin valtio toivoi: opiskelijoista tuli järjestelmän vastustajia. Kirjeitä salakirjoitettiin kirkkoslaaviksi, ja tupakansavuisissa keittiöissä oli kiihkeitä kokoontumisia.

Moskovassa Gimishanov tapasi suomalaisen Marjatan, joka opiskeli venäjän kieltä. Heidät vihittiin 1966 ja syntyi kolme tytärtä. Suomeen muutettuaan Gimishanov työskenteli muun muassa tulkkina ja rakennuspiirtäjänä. Kun Marjatta pääsi Lappeenrantaan venäjän opettajaksi, sai Nikola sijaisuuksia. Hän oli kärsivällinen ja innostunut opettaja. Kun vakiopettaja palasi, oppilaat kyselivät Nikolaa takaisin.

1970-luvun alussa Gimishanov opetti teknillisessä korkeakoulussa. Venäjän opetus oli vähäistä, joten hän laati opetusmateriaalit ja laajensi opetusta niin, että venäjää saattoi opiskella ensimmäisenä vieraana kielenä. Gimishanov opetti 10 vuotta ja teki uraauurtavaa työtä.

Nikola oli poikkeuksellinen ihminen, joka lähti köyhästä vuoristokylästä etsimään parempaa elämää. Hän kulki kuin luonnonvoima halki sosialistisen Itä-Euroopan Suomeen asti, maahan, jota arvosti mutta missä jäi yksin. Hänen sisällään paloi vimma ja taistelutahto, mutta unelmat törmäsivät karuun todellisuuteen.

Nikola ei mahtunut lokeroihin, hän kulki omaa polkuaan ja luotti vain omaan voimaansa. Hän oli tienraivaaja, tulevat sukupolvet olivat aina etusijalla. Tärkeintä Nikolalle oli, että hänen tyttärensä olisivat onnellisia. Hän halusi antaa heille kaiken, mitä ei itse ollut saanut.

Nina Gimishanov

Anna Haahtela

Kirsi Gimishanov

Kirjoittajat ovat Nikola Gimishanovin tyttäriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset