Pekka Kare 1931–2022

Varatuomari

Pekka Kare

24.11. 2:00

Varatuomari Pekka Kare kuoli lyhyen sairauden jälkeen 8. marraskuuta 2022 Siuntiossa. Hän oli 91-vuotias, syntynyt Viipurin maalaiskunnassa Perojoella 14. huhtikuuta 1931.

Raskaat evakkotaipaleet värittivät Kareen lapsuutta. Koti piti jättää talvisodan alkaessa Perojoelle ja jatkosodan loppupuolella Viipuriin. Viisihenkinen perhe asettui lopulta Valkeakoskelle, missä Pekka harrasti monipuolisesti urheilua hiihdosta pesäpalloon ja oli perustamassa paikallista painonnostoseuraa.

Kare lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan oikeustiedettä ja työskenteli samalla Maa ja Kallio Oy -nimisessä maanrakennusyrityksessä edeten sen apulaisjohtajaksi. Hän jatkoi Helsingissä painonnostoa ja tuli valituksi Herakleen puheenjohtajaksi.

Veikkauksen painotalon Kvartto Oy:n toimitusjohtajana Kare toimi kahden vuosikymmenen ajan, kunnes se sulautettiin nykyiseen Editaan. Hän kirjoitti kolmen säätiön säännöt ja vaikutti kuolemaansa asti Paavo Nurmen säätiön ja URA-säätiön hallituksissa.

Münchenin olympiakisoissa 1972 Kare toimi Suomen olympiajoukkueen ylijohtajana. Neljä vuotta aikaisemmin Meksikossa hän oli painonnostajien joukkueenjohtajana ensimmäisenä onnittelemassa Kaarlo Kangasniemeä olympiakullasta.

Suomen Painonnostoliiton puheenjohtajana Kare toimi 1967–1974 ja 1980–1992, jonka jälkeen hänestä tehtiin liiton kunniapuheenjohtaja. Lisäksi hän oli Suomen Valtakunnan Urheiluliiton (SVUL) ja Suomen olympiakomitean varapuheenjohtaja. Kare tunnusti esikuvakseen Kansainvälisen painonnostoliiton puheenjohtajana 1950-luvulla toimineen Bruno Nybergin, jonka arvoja hän pyrki omassa työssään vaalimaan.

Kansainvälisen painonnostoliiton hallitukseen Kare valittiin vuonna 1968, ja seuraavana vuonna hän osallistui Euroopan painonnostoliiton perustamiseen toimien sen hallituksessa vuoteen 2003.

Kareen suurena saavutuksena voi pitää painonnoston maailmanmestaruuskilpailujen saamista Suomeen. Kilpailut järjestettiin Lahdessa vuonna 1998.

Keskustapuolueeseen kuulunut Kare oli kahden vuosikymmenen ajan aktiivisesti mukana Siuntion kunnallispolitiikassa. Hän toimi myös Siuntion Sisun puheenjohtajana ja oli pitkään keskeinen hahmo Siuntion musiikkiyhdistyksen toiminnassa.

Pekka Kare markkinoi keppijumppaa kaikille sopivana kuntoiluna ja hiihti aivan viime vuosiin saakka intohimoisesti. Kalastus ja Lappi olivat hänen arvoasteikossaan korkealla.

Rakkaan Eija-vaimon menehtyminen heinäkuussa oli Pekalle raskas menetys.

Perhe oli Pekka Kareelle kaikki kaikessa. Lapset, lapsenlapset sekä sukulaisten ja ystävien laaja piiri jäivät kaipaamaan runoja ja laulamista harrastanutta ystävää, jolla oli aina iloinen pilke silmissään.

Kalle Virtapohja

Kirjoittaja on Pekka Kareen ystävä ja muistelmien kirjoittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset