Veikko Nuutinen 1944–2022

Kuvanveistäjä

Veikko Nuutinen

20.11. 2:00

Kuvanveistäjä Veikko Nuutinen kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 4. marraskuuta 2022. Hän oli 78-vuotias, syntynyt Ruokolahdella 12. tammikuuta 1944.

Turun lyseota käynyt Nuutinen kiinnostui taiteista nuoresta pitäen. Hän menestyi kuvaamataidossa ja soitti trumpettia kahdessa soittokunnassa. Nuutinen oli myös purjehdusta harrastava partiolainen ja teinikunnan aktiivi.

Alun perin Nuutinen tähtäsi arkkitehdin uralle ja työskenteli piirtäjänä eri arkkitehtitoimistoissa. Lopullisen ammatinvalinnan ratkaisi ystävystyminen kuvanveistäjä Tapio Junnon kanssa. Taiteilijaksi kouliutuminen alkoi 1965 Helsingin työväenopistossa kuvanveistäjä Eino Räsäsen johdolla. Grafiikan opetusta Nuutinen sai Erkki Hervolta, ja piirtämistä ohjasi Onni Oja. Yksityiselämää sävytti avioliitto tanssija, koreografi Leena Ortolan (1936–2004) kanssa sekä yhteisen lapsen, Panin, syntymä.

Paria vuotta myöhemmin Nuutinen pääsi kuvanveistäjä Heikki Häiväojan yksityisoppiin, eikä siltä tieltä ollut paluuta. Alkoi ensimmäisen näyttelyn valmistelu, ateljeen hankinta ja marmorityö Martti Saarisen kiviveistämöllä. Näyttely avattiin Siltasaaren E-kerhon galleriassa lokakuussa 1967. Nuutisen veistokset saivat myönteisen vastaanoton. Helsingin Sanomat totesi, että taiteilija ”omaa ilmeisen plastisuuden tajun”. Arvostelijoiden kehut jatkuivat seuraavissakin näyttelyissä.

Nuutinen oli innokas matkailija, joten tuntuu luontevalta, että hän lähti Roomaan, tuli hyväksytyksi taideakatemiaan maineikkaan kuvanveistäjän ja piirtäjän Emilio Grecon luokalle. Nuutinen ei ryhtynyt imitoimaan opettajansa tyylittelevää realismia. Voinee kuitenkin arvata, että Grecon elegantit pronssifiguurit vaikuttivat suomalaisveistäjän taiteeseen. Se kehittyi yhä notkeammaksi, ja se yhdisti abstraktia muotoa orgaanisen liikkeen dynamiikkaan. Nuutisesta tuli kuvanveiston koreografi.

Nuutisen koti- ja ulkomaisten näyttelyiden luku on mittava, samoin tunnustusten ja kilpailusijoitusten määrä. Lukuisia olivat myös taidealan luottamustehtävät.

Kuvanveistäjän tilaongelmat ovat kiperiä erityisesti monumentaaliteoksia valmistaessa. Niinpä Meilahdessa sijaitsevasta Villa Furunäsistä ja sen puutarhasta muodostui vuosikymmeniksi Nuutisen luovan työn ankkuri. Siitä tuli myös yhteinen projekti uuden elämänkumppanin, varatuomari Tytti Soikkelin, kanssa. ”Ystävien painostuksesta” häät pidettiin 1989, vuosia kestäneen menestyksekkään testijakson jälkeen.

Sata teosta käsittäneen takautuvan näyttelynsä Nuutinen järjesti 1997 Keravalla, kun taas Imatran taidemuseossa 2021 avatussa näyttelyssä oli kysymys taiteilijan elämäntyön vaikuttavasta kokonaisuudesta.

Taidemaalari Leo Lindsten kirjoitti 1970, että Nuutisesta on tulossa alkaneen vuosikymmenen kuvanveiston renessanssihahmoja. Niinhän siinä kävi, mutta paljon pidemmäksi aikaa kuin kirjoittaja ennusti.

Seppo Seitsalo

Markku Valkonen

Kirjoittajat ovat Veikko Nuutisen ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset