Ilmari Inervo 1937–2022

Koulutuspäällikkö

Ilmari Inervo

28.11.2022 2:00

Koulutuspäällikkö Ilmari Inervo kuoli Helsingissä 18. lokakuuta 2022. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Viipurissa 3. marraskuuta 1937.

Kahden evakkomatkan ja Ruotsissa vietetyn sotalapsiajan jälkeen perheen kotipaikaksi vakiintui Vaajakoski. Kouluaikana elämä oli tiukkaa yksinhuoltajaäidin huolehtiessa perheestä. Kaikki ”turhuuteen” tarvittavat rahat oli itse ansaittava 13-vuotiaasta lähtien.

Koulun Inervo kävi Vaajakoskella, ja RUK:n jälkeen opiskelupaikka löytyi Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Innokas osallistuminen osakunta- ja ylioppilaskuntaelämään toi vaativiakin tehtäviä ylioppilaskunnan hallituksessa. Hän valmistui valtiotieteiden maisteriksi 1965. Osakuntariennoista löytyi myös vaimo Tuulikki.

Pitkäaikaisen ansiotyönsä Inervo teki Outokumpu Oy:ssä Outokummun kaivoksen sosiaalipäällikkönä, kaivosammattikoulun rehtorina sekä materiaalipäällikkönä. Tehtävät jatkuivat Helsingissä keskushallinnon koulutuskeskuksen rehtorina, koulutuspäällikkönä ja lopuksi laatukoordinaattorina, kun Outokumpu-konserni otti käyttöön maailmanlaajuisen laatujärjestelmän. Sosiaalipäällikkönä Inervo käynnisti kaivosmuseohankkeen, ja hänen johdollaan rakennettiin ensimmäinen kaivoskonenäyttely Outokummun laelle.

Kulttuuri oli Inervolle tärkeää, erikoisesti mieskuorotoiminta, joka jatkui Outokummun Mieskuoron jälkeen Viipurin Lauluveikoissa. Uiminen ja vesillä liikkuminen olivat hyvää vastapainoa työlle. Vesillä liikkumisen taidon Inervo oppi Outokummussa. Hinaajan, Anna Krakovan, kapteenina hän viihdytti vieraitaan Saimaan vesistöllä. Kesäisin Suomenlahdella matkaa tehtiin omalla purjeveneellä.

Melkein toisen työrupeaman Inervo teki Punaisen Ristin organisaatiossa. Vuonna 1983 hän toimi puoli vuotta avustusdelegaattina Puolassa sotatilan aikana.

Inervo meni uudelleen naimisiin 1998 musiikinopettaja Tuula Telkin kanssa. Uusi puoliso löytyi kouluaikaiselta luokalta, ja yhteiselämää ennätti jatkua 24 vuotta. Vaimon lisäksi Ilmarin lähipiiriin kuuluivat hänen kaksi tytärtään ja neljä tyttärentytärtään.

Arto Hakola

Kirjoittaja on Ilmari Inervon kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset