Kari Puumanen 1940–2022

Kauppatieteen tohtori

Kari Puumanen

20.12.2022 2:00

Kauppatieteen tohtori Kari Puumanen kuoli Espoossa 14. marraskuuta 2022 pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Helsingissä 8. huhtikuuta 1940.

Puumanen vietti nuoruutensa Helsingissä. Koulunkäynnin ohella hän juoksenteli pitkin Helsingin rantoja, hankki taskurahaa kukkakaupan lähettinä, kantoi joulukuusia ja ajoi maitoautoa Vuosaaressa.

Puumanen suoritti ylioppilastutkinnon Ressun lukiossa ja varusmiespalvelunsa laivastossa. Helsingin kauppakorkeakoulusta valmistuttuaan hän aloitti ekonomina Suomen Pankin taloustieteellisessä tutkimuslaitoksessa vuonna 1964 ja oli sen jälkeen koko pitkän työuransa aikana kytkeytynyt Suomen Pankkiin.

Puumasesta tuli kansantalouden osaston päällikkö vuonna 1974, ja hän jatkoi tässä tehtävässä 20 vuoden ajan, vain väitöskirjatyö ja kolmen vuoden työskentely Eftan sihteeristössä Genevessä toivat tähän katkoja ja uutta inspiraatiota. Vuodesta 1994 hän toimi johtokunnan neuvonantajana aina eläköitymiseensä saakka. Sen jälkeen hän oli mm. IMF:n konsultti Eesti Pankissa.

Kansantalouden osasto vastasi Suomen Pankin ennusteista ja selvitystyöstä. Puumanen oli sekä asemansa että kykyjensä takia keskeisessä roolissa, ja hän oli usein nähty vieras pankin johtokuntakerroksessa.

Hänen asemaansa vaikuttajana vahvisti pysyvä jäsenyys keskuspankkipoliittisessa työryhmässä, joka perustettiin hänen aloitteestaan. Tämä työsti ennustekierrosten jälkeen ehdotuksia politiikkatoimenpiteiksi, ja sen työ muodosti tärkeän pohjan pankissa käytävälle keskustelulle.

Puumanen osallistui laajalti kansainväliseen yhteystyöhön aikana, jolloin virkamieskunta haki kansainvälisiä vaikutteita. Tämä tapahtui osin työn puolesta (mm. OECD, Efta, ECE, IMF sekä pohjoismainen yhteystyö). Sen lisäksi hän osallistui akateemisena tutkijana.

Työuran jälkeen Kari selvitti tutkijan perusteellisuudella juuriaan, jotka löytyivät Itämeren altaan ääriltä. Osa sukulaisista oli 1500-luvulla löytänyt tiensä Suomeen Suomenlahden ja osa Pohjanlahden perukoilta. Palkintona hän löysi ennen tuntemattomia henkilöyhteyksiä.

Lappiin Kari suuntasi jo silloin, kun luontoelämykset olivat ainoat palvelut. Saariselkä pysyi vuosiohjelmassa viime vuosiin saakka, vaikka toiminnan muodot muuttuivat.

Karin sydämellisyys oli silmiinpistävä piirre sekä työpaikalla että kotona. Lapset Katja, Karri, Antti, Teemu ja Mikko olivat hyvin rakkaita. Lastenlapset tuottivat suurta iloa. Kari ihasteli, kuinka nykylapsia ohjattiin harrastuksiin, ja heidän menestymisensä sai hänet myhäilemään ylpeänä.

Terveyshaasteista huolimatta Kari jaksoi, kunnes nuorimmainenkin lapsi tuli aikuiseksi ja lähti maailmalle. Matkustelu, ystävät, juhlat ja konsertit jättivät hyvät muistot. Vaikka Kari ei aina tuonut näkemyksiään laajaan tietoisuuteen, hän seurasi ja pohti herkeämättä talouspoliittisia kysymyksiä.

Puolisona Kari oli huolehtiva ja rakastava kumppani. Jäljelle jäi syvä kiitollisuus yhteisistä vuosista.

Tuula Ailamo

Johnny Åkerholm

Iikko B. Voipio

Kirjoittajat ovat Kari Puumasen vaimo ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset