Eila Belila 1947–2022

Suomi-Chile-seuran puheenjohtaja

Eila Belila

23.12.2022 2:00

Suomi-Chile-seuran puheenjohtaja Eila Belila (o.s. Hartikainen) kuoli 13. marraskuuta 2022 Espanjan Fuengirolassa. Lyhyen sairaalajakson sinetöi Covid-19. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Jyväskylässä 21. huhtikuuta 1947.

Belila oli evakkoperheen lapsi, hänen vanhempansa olivat kotoisin Laatokan Karjalasta. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi 1965 Eila Hartikainen lähti maailmalle. Pariisissa hän tapasi algerialaisen Mohamed Belilan. Avioliittoa kesti muutaman vuoden, mutta ystävyys säilyi läpi elämän.

Kielellisesti lahjakas Belila työskenteli 1970–1980-lukujen taitteessa Helsingin Suomalaisessa kirjakaupassa romaanisten kielten kirjallisuuden parissa, kiinnostui Venäjän kielestä ja kulttuurista ja hakeutui Moskovan yliopistoon.

Opiskelijoista erityisesti Chilen pakolaisten kertomukset jättivät lähtemättömät jälkensä. Belilasta tuli solidaarisuusaktivisti, Suomi–Chile-seuran johtokunnan jäsen ja pääsihteeri.

Chileen Belila matkusti suomalaisdelegaation kanssa ensimmäistä kertaa vuonna 1988 ja tutustui paikallisten yhteistyökumppaneiden kohteisiin, kuten laitakaupungin maanvaltausalueiden rakentamiseen. Hän järjesti myös konsertin poliittisista vangeistaan tunnettuun vankilaan. Esiintyjänä oli Maailman teatterifestivaaleille osallistunut KOM-teatteri.

Chilen sotilasdiktatuuri tuli vuonna 1990 tiensä päähän, ja maassa alkoi demokraattisen siirtymäkauden aika. Työ oli haasteellista, sillä juntan perustuslaki sitoi oikeuslaitosta.

Poliittisia vankeja oli paljon, joukossa useita kuolemaantuomittuja. Belila muutti Santiagoon, jossa työskenteli väsymättä poliittisten vankien puolesta. Chilen Rakennustyöväen liitosta löytyi elämänkumppani José Villegas, ja Los Tiempos- lehdestä Belila sai arkisto- ja dokumentaatiotöitä vuodeksi. Siihen säännölliset tulot loppuivatkin, mutta niukkuudesta huolimatta kodin ovet olivat aina auki ystäville. Santiagon aikaa kesti kuusi vuotta.

Vuonna 1997 Eila ja José muuttivat Suomeen. Rauhanpuolustajissa avautui Latinalaisen Amerikan toimitsijan paikka, Suomi–Chile-seurassa puheenjohtajuus, joka jäi seuran viimeiseksi. Syksyllä 2015 Eila sai presidentti Michelle Bacheletilta kauniin tunnustuksen rohkeasta, pyyteettömästä työstään.

Eilan inhimillinen lämpö jäi aikuisten ja lasten mieliin. Muuan kolmivuotias chileläispakolaisen lapsi kuvasi aikoinaan hänen huolenpitoaan sanoen, että Eilan syli on maailman pehmoisin paikka.

Telle Virtanen

Auli Leskinen

Kirjoittajat ovat Eila Belilan ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset