Marja Viita 1942–2022

Toimittaja

Marja Viita

20.12.2022 2:00

Toimittaja, kotitalousopettaja Marja Viita (o.s. Lounasmeri) kuoli 80-vuotiaana Helsingissä 6. marraskuuta 2022. Hän oli syntynyt Helsingissä 13. maaliskuuta 1942.

Viita asui nuoruutensa Raumalla, kirjoitti ylioppilaaksi Rauman lyseosta 1961 ja aloitti sitten opinnot Helsingin kotitalousopettajaopistossa.

Kiinnostus uusia asioita kohtaan, uteliaisuus ja ilo uuden oppimisesta leimasi paitsi Viidan työuraa myös hänen vapaa-aikaansa. Kotitalousopettajaksi valmistuttuaan Viita aloitti toimittajan uransa kirjoittamalla artikkeleita alan eri julkaisuihin hoitaen samalla perhettä ja kotia.

Muutaman vuoden jälkeen hän siirtyi kokonaan Kotilieden palvelukseen kotitalous- ja kuluttajatoimittajaksi. Samoina vuosina syntyivät ensimmäiset kirjalliset julkaisut aiheiden vaihdellessa lapsenhoidosta keittiön työvälineisiin.

Vuonna 1983 Viita siirtyi Kaupan Keskusvaliokuntaan tiedotuspäälliköksi ja sieltä myöhemmin AC-Tiedotukseen. Tämän jälkeen hän perusti oman viestinnän alan yrityksensä Ingressi Oy:n.

Päivätyön ohessa syntyi lähes 20 kirjaa, keittokirjoista uudistettuun Joka naisen niksikirjaan. Yhdistysten historiakatsauksista viimeisin oli Tapaseuran taipaleelta vuodelta 2009.

Viita oli myös innokas yhdistysaktiivi, ja siitä syntyikin vahva suhde- ja ystävyysverkosto. Nuoruuden partiotoiminta, Kotitalousopettajien liitto, Suomen Naisyhdistys, Kalevalaiset Naiset, Sveitsin Ystävät, Naistoimittajat ja Tapaseura ovat esimerkkejä innokkuudesta yhteisten asioiden hoitoon ja halusta toimia läheisten asioiden parissa myös vapaa-ajalla.

Moneen hauskaan illanviettoon ja yhdistysmatkalle pääsi mukaan myös puoliso Pentti Viita.

Marja Viidan iloinen ja utelias ote elämään näkyi myös lähipiirissä. Vanhempia ja veljien perheitä tavattiin säännöllisesti. ”Jokaisessa kodissa pitäisi olla vierashuone yövieraita varten.” Omat lapset ja lapsenlapset olivat aina tervetulleita iloineen ja suruineen.

Viimeisten työvuosien yrittäjyys mahdollisti lastenlasten hoidon pikaisellakin aikataululla. Ovet olivat aina auki, ja harvoin omat vaivat tai kiireet estivät yhteiset, iloiset tapaamiset.

Laura Invenius

Kirjoittaja on Marja Viidan tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset