Gary Sundberg 1941–2022

Liikemies, jalkapalloilija

Gary Sundberg

28.12.2022 2:00

Liikemies ja jalkapalloilija Gary Sundberg kuoli 81-vuotiaana 29. marraskuuta 2022 Helsingissä. Hän oli syntynyt Vaasassa 10. marraskuuta 1941.

Sundbergin tarina on osa suomalaista teollisuushistoriaa. Hän aloitti yrittäjänä jo vuonna 1966, kun hän perusti veljensä ja vaimonsa kanssa teollisuuden käyttämien tuotteiden tukkukaupan Teknolon Oy:n. Teknolonista kasvoi vuosien varrella Pohjois-Euroopan suurin kesto-, yhdistelmä- ja lujitemuovisäiliöitä sekä niiden putkistoja valmistava yritysryhmä. Sundberg myi ryhmän vuosina 1985–1988.

Sundberg ei jäänyt paikoilleen, vaan vuonna 1991 hän perusti poikiensa kanssa Fluorotech Oy:n. Se oli teollisuusmuoveihin erikoistunut tukku- ja vähittäismyyntiyritys. Sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 1996, jolloin Gary Sundberg siirtyi yrityksen hallituksen puheenjohtajaksi ja hänen poikansa tuli toimitusjohtajaksi. Fluorotech tunnetaan nykyään nimellä Atolli Oy.

Yrittäjänä Sundberg sai paljon tunnustusta ja luottamustoimia. Suomen Liikemies-Yhdistys valitsi hänet vuoden liikemieheksi vuonna 1983. Hän toimi 1980-luvun alussa Teollisuuden ja Työnantajien hallituksessa ja oli vahva vaikuttaja Muoviteollisuus ry:ssä ja Muoviyhdistyksessä. Sundberg oli yksi Euroopan muovien jakelijoiden yhdistyksen Epdan perustajajäsenistä ja toimi kahteen otteeseen yhdistyksen puheenjohtajana.

Sundberg tunnettiin myös jalkapalloilijana. Hän aloitti jalkapallon pelaamisen yhdeksänvuotiaana Vasa IFK:ssa. Perheen muutettua Helsinkiin hän löysi itsensä pian HIFK:sta. Sundberg debytoi 17-vuotiaana HIFK:n edustusjoukkueessa, teki pitkän pelaajauran ja toimi myöhemmin seuran puheenjohtajana ja kunniapuheenjohtajana. Hän oli mukana pelastamassa HIFK:n jalkapallojaostoa ja oli paikalla, kun HIFK nousi Veikkausliigaan vuonna 2014.

Urheilu oli Garyn sydäntä lähellä aina. Hän harrasti jalkapallon lisäksi pitkän matkan hiihtoa ja juoksi maratoneja. Sulkavan soutuihinkin hän osallistui muutaman kerran. Mökillään Vääksyssä hän muun muassa vesihiihti pitkiäkin matkoja, mm. Salon saaren ympäri. Myöhemmällä iällä hänen suuri intohimonsa oli golf.

Gary nautti toisten ihmisten kohtaamisesta ja oli mielellään tapahtumien keskipisteessä. Ystävien lisäksi Garyn lähipiiriin kuuluivat Liisa perheineen sekä viisi lasta ja kolme lastenlasta.

Christian Sundberg

Kirjoittaja on Gary Sundbergin poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset