Erkki Helenius 1926–2022

Radiosähköttäjä, lennonjohtaja

Erkki Helenius

28.12.2022 2:00

Radiosähköttäjä, lennonjohtaja ErkkiEkkuHelenius kuoli lyhyen sairastelun jälkeen Hämeenlinnassa 3. marraskuuta 2022. Hän oli 96-vuotias, syntynyt Hämeenlinnassa 8 helmikuuta 1926.

Heleniuksen Juho-isä toimi kultaseppänä, ja äiti Bertta oli latojana paikallisessa lehdessä. Ainoana lapsena Helenius sai seuraa naapurin lapsista, joihin ystävyys jatkui läpi elämän.

Nuoruus katkesi talvisotaan ja jatkosotaan. Ilmavoimien Viestikoulu tarjosi ilmailusähköttäjän koulutuksen ja työn Hämeenlinnan lennätinkonttorissa mutta maailman valtameret kutsuivat radiosähköttäjäksi useille eri aluksille ja reiteille noin 10 vuodeksi.

Monipuolinen ilmailu oli Heleniuksen läheisin harrastus. Kipinä lentämiseen alkoi jo 1940-luvulla lennokkiharrastuksesta ja liittymisestä Hämeenlinnan Ilmailukerhoon, josta löytyi elinikäisiä ystäviä. Merillä vietettyjen vuosien jälkeen uusi työ alkoi Helsinki-Vantaan lentoaseman ilmailuviestiasemalla. Tuolloin käytettiin yleisesti sähkötystä yhteydenpidossa. Ura jatkui lennonjohtajana Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Vuosi 1958 oli merkityksellinen, kun Erkki tapasi tulevan aviopuolisonsa Anna-Leenan (o.s. Leppäluoto) Napapiirillä toimiessaan lennonjohtajien kesälomittajana. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä, Tiina ja Jaana. Erkki Helenius toimi lennonjohdon päällikkönä eläkkeelle siirtymiseen asti vuonna 1981.

Ilmailuharrastus jatkui Rovaniemen Ilmailukerhossa sekä Lapin Lentäjissä. Räyskälässä vietettiin kesiä purjelennon parissa. Lentopäiväkirjoihin kertyi hieman yli 1000 lentotuntia yli 20 eri maassa ja yli 90 eri kentällä sisältäen kulta-C:n Kebnekaisella ja Cognac-rallin Ranskassa.

Eläkkeelle jäätyään Erkki vietti aikaa perheensä kanssa Floridassa ja monien yhteensattumien kautta alkoi 14 vuotta kestänyt työsuhde radiosähköttäjänä Carnival Cruise Linesilla. 1990-luvun alussa hän oli yhtiön ainoa suomalainen, ja häntä pyydettiin valvomaan Masa-Yardsin telakalla ensimmäisen Fantasy-sarjan laivan radioaseman valmistumista. Kielitaitoisena Erkki nautti työstään monikansallisessa ilmapiirissä. Karibian risteilyjä kertyi yli 500, ja Erkki jäi lopulta oikeasti eläkkeelle 71-vuotiaana.

Hämeenlinnaan palattuaan 2000-luvun alussa Erkki osallistui sotaveteraanien ja Pilven Veikkojen toimintaan sekä ilmailuhistorian vaalimiseen kunnostamalla mm. ”Hanssin Jukka”-lentokonetta, jossa hän vuonna 1946 oli mukana myös yhdellä lennolla radiosähköttäjänä.

Erkki oli eläin- ja luontorakas ja taitava käsistään. Puuhastelu mökillä lastenlasten kanssa sekä urheilu oli mieluisaa. Aktiivinen elämä jatkui loppuun asti. Ekku aloitti aamut tekemällä sudokuja ja katsomalla eri maiden uutislähetyksiä.

Ekun elämänhalu ja uteliaisuus säilyi loppuun asti, hän suunnitteli Floridan matkaa vielä muutamaa päivää ennen kuolemaansa.

Jaana Helenius-Hietala

Kirjoittaja on Erkki Heleniuksen tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset