Antti Aro 1938–2022

Professori

Antti Aro

3.1. 2:00

Professori Antti Viljo Aro kuoli Kangasalla 26. marraskuuta 2022 lyhyen aikaa sairastettuaan. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Helsingissä 10. huhtikuuta 1938.

Aro oli helsinkiläispoika, joka sota-aikana ”lastenhoitoratkaisuna” pantiin 5-vuotiaana isomman kaverinsa kanssa kouluun. Antti-poika menestyi, ja hänen annettiin jatkaa koulunkäyntiään.

Aro kirjoitti ylioppilaaksi 17-vuotiaana 1955. Lääketieteen lisensiaatiksi hän valmistui 1963 ja tohtoriksi 1973 Helsingin yliopistosta. Väitöskirja käsitteli nuorten sydäninfarktipotilaiden sukulaisten veren rasva-arvoja. Hän oli sekä sisätautien että endokrinologian erikoislääkäri.

Hyksissä Aro toimi apulaislääkärinä, apulaisopettajana sekä vt. erikoislääkärinä 1966–1975. Hän oli Kuopion korkeakoulun sisätautien (1977) ja kliinisen ravitsemustutkimuksen (1979) dosentti. Professorin arvon hän sai 1990.

Aro muutti perheineen Kuopioon 1976 Kalevi Pyörälän ja Jussi Huttusen houkuttelemana. Hän kehitti sekä endokrinologian että diabeteksen hoitoa nuoressa yliopistosairaalassa. Hänet olisi valittu Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professoriksi 1980-luvulla, mutta kutsu Kansanterveyslaitoksen (KTL) laboratoriojohtajaksi voitti vuonna 1983. Vuodesta 1991 alkaen hän työskenteli KTL:n tutkimusprofessorina eläkeikäänsä asti vuoteen 2003.

Aron tutkimustyö kattoi ravitsemustieteen, diabeteksen ja aineenvaihduntasairaudet. Tutkimukset liukoisen kuidun, guarkumin, vaikutuksista johtivat guarkumin käyttöön diabeteksen ja hyperkolesterolemian hoidossa. KTL-vuosinaan hän tutki ravinnon eri rasvahappojen vaikutuksia veren rasvapitoisuuksiin. Myös Aron ja tutkijaryhmän havainnoilla pannukahvin kolesterolipitoisuuksia suurentavista ainesosista on ollut merkitystä alennettaessa suurentuneita kolesterolipitoisuuksia.

Aro oli kuivalla huumorilla varustettu tieteen popularisoija ja palkittu tutkija. Hän sai Hyvän tiedon omena -palkinnon 1996. Hän oli Helsingin yliopiston elintarviketieteiden kunniatohtori (2002), ja 2005 hän sai Pohjola- ja Suomi yhtiön lääketieteen palkinnon.

Aron harrastuksia olivat musiikki, juoksu, luistelu ja pyöräily, eläkkeellä myös melonta ja kuorolaulu Kangasalan mieslaulajissa ja Aurinkorannikon kuorossa. Nuorena hän oli taitava pianisti ja esiintyi erityispyynnöstä myös suomalaisen tangon taitajana. Hän oli erinomainen kliinikko ja potilaiden kunnioittama lääkäri.

Eläkkeellä ollessaan hän muutti nykyisen vaimonsa Eliinan kanssa Kangasalle. Lapset Lotta ja Jukka ovat hänen ensimmäisestä avioliitostaan.

Matti Uusitupa

Pekka Puska

Jussi Huttunen

Kirjoittajat ovat Antti Aron ystäviä ja työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset