Pauli Karvinen 1945–2022

Ylijohtaja, diplomi-insinööri

Pauli Karvinen

2.1. 2:00

Ylijohtaja Pauli Karvinen kuoli Espoossa 21. marraskuuta 2022 vakavan sairauden uuvuttamana. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Ilomantsissa 25. huhtikuuta 1945.

Karvinen kirjoitti ylioppilaaksi Ilomantsin lukiosta 1964. Varusmiespalvelun jälkeen hän aloitti vuonna 1965 opinnot Teknillisessä Korkeakoulussa ja valmistui diplomi-insinööriksi maanmittausosastolta 1971. Maanmittauksen tekniikan ohella hän tunsi vetoa maanmittaustoiminnan oikeudelliseen puoleen, ja hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi 1978 ja varatuomariksi 1981. Sotilasarvoltaan hän oli luutnantti. Ansioistaan hänelle myönnettiin Suomen Leijonan komentajamerkki.

Karvisen mittavaa asiantuntemusta käytettiin laajasti hyväksi erilaisissa selvitys- ja lainsäädännön valmistelu- ja kehittämistehtävissä. Etenkin kiinteistönmuodostamis- ja kiinteistörekisterilaki olivat hänen osaamisalueensa ydintä. Yhteismetsälain kokonaisuudistuksessa Karvisella oli keskeinen rooli. Sen myötä yhteismetsien kokonaismäärä on kasvanut ja kasvaa edelleen merkittävästi. Karvisella oli taito avata maanmittaustoimintaan liittyvät oikeudelliset ongelmat selvällä ja ymmärrettävällä tavalla.

Maanmittauslaitoksen organisaatiota kehitettiin asteittain 1990-luvulla, mikä mahdollisti uusien merkittävien tehtävien sijoittamisen Maanmittauslaitokseen. Lainhuudot ja kiinnitykset siirtyivät Maanmittauslaitoksen hoidettaviksi ja Geodeettisestä laitoksesta muodostettiin Paikkatietokeskus. Tässä kehityksessä Pauli Karvisella oli tärkeä rooli.

Luonto ja sen ilmiöt kiinnostivat Paulia. Harrastuksina Paulille olivat tärkeitä hiihto ja metsästys. Yhteismetsäasiat olivat hänen sydäntään lähellä, ja kotiseutu oli Paulille rakas. Hän haaveili leppoisista kalastuksen ja metsästyksen täyttämistä eläkepäivistä mökillä kotiseudullaan Ilomantsissa. Valitettavan harvoin hän ehti unelmaansa toteuttaa.

Henkilönä Pauli oli avulias ja helposti lähestyttävä. Ihmiset olivat hänelle samanarvoisia riippumatta yhteiskunnallisesta asemasta. Apua häneltä sai aina, ja sen pyytämistä ei tarvinnut pelätä. Hänen ystävillään olikin tapana sanoa, että jos Paulin kanssa ei tullut toimeen, oli parasta itse katsoa peiliin.

Paulille perhe oli hyvin läheinen. Siihen kuuluvat puoliso Päivi ja lapset Heini ja Tuukka ja ensimmäinen lapsenlapsi Aksel, jonka Pauli ehti vielä nähdä ja pitää sylissään.

Jarmo Ratia

Arvo Kokkonen

Risto Kuittinen

Kirjoittajat ovat Pauli Karvisen kollegoita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset