Jouni Uitto 1943–2022

Lääketieteen professori

Jouni Uitto

4.1. 2:00

Lääketieteen professori Jouni Uitto kuoli kotonaan Philadelphiassa Yhdysvalloissa 17. joulukuuta 2022. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 15. syyskuuta 1943.

Uitto opiskeli lääkäriksi Helsingin yliopistossa. Jo opiskelujen alussa häntä alkoi kiinnostaa tutkimustyö. Sitä hän teki lääketieteellisen kemian laitoksella, väitöskirja-aiheenaan ihon kollageenin biosynteesi. Väiteltyään tohtoriksi vuonna 1970 hän jatkoi tutkimusta ensin Kööpenhaminan yliopistossa ja sitten USA:ssa Rutgers Medical Schoolissa maineikkaassa Darwin Prockopin tutkimusryhmässä. Ihotauteihin hän erikoistui Washington yliopistossa St. Louisissa.

Uitto siirtyi UCLA Harbor Medical Centeriin Los Angelesiin, minne hän perusti tutkimusryhmän. Vuonna 1986 hänet nimitettiin Thomas Jefferson Universityyn Philadelphiassa ihotautiopin professoriksi ja klinikan johtajaksi, missä tehtävissä hän toimi viimeiseen elinpäiväänsä asti.

Uitto kokosi ympärilleen kansainvälisen tutkimusryhmän muun muassa Suomesta, Japanista, Kiinasta, Ranskasta, Britanniasta ja Iranista. Laboratoriossa koulutusta saaneista tutkijoista toistakymmentä on myöhemmin nimitetty professoreiksi, näistä kuusi Suomeen.

Uiton maine tutkijana kasvoi nopeasti. Häntä kutsuttiin ympäri maailmaa luennoitsijaksi, ja hän sai lukuisia kunnianosoituksia, kuten William Montagna -palkinnon 1987 ja Alfred Marchionini -mitalin 2019. Uitto oli Oulun ja Turun yliopistojen kunniatohtori ja Suomalaisen tiedeakatemian jäsen. Hän oli aktiivinen jäsen kansainvälisissä tutkimusjärjestöissä ja toimi muun muassa USA:n ihotautitutkimuksen järjestön presidenttinä. Vierailevana professorina hän oli muun muassa Saksassa ja Japanissa.

Uitto oli tuotteliaimpia suomalaisia tutkijoita. Hän on julkaissut tai ollut mukana yli 700:ssa tieteellisessä julkaisussa ja kirjoittanut yli 300 oppikirjan kappaletta ja tieteellistä katsausta. Hänet palkittiin Suomen arvostetuimmalla lääketieteen tutkimuksen palkinnolla, Matti Äyräpään palkinnolla 1994. Hän oli maailman tunnetuimpia ihotautien tutkijoita, jonka mukana suomalaisen tutkimuksen maine levisi maailmalla. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkki.

Tutkimustyö oli Jounin intohimo. Tämän asenteen hän myös välitti oppilailleen. Hän seurasi tiiviisti lääketieteellisen, biokemiallisen ja genetiikan tutkimuksen kehitystä ja pureutui erityisesti perinnöllisten ihotautien molekyyligenetiikan selvittelyyn.

Toinen menestykseen johtanut seikka oli, että hän rakasti ihmisiä. Hän innosti tutkijoitaan kovaan työhön, ja hänen suurin ilonsa oli käydä alan kongresseissa esittämässä uusia tutkimustuloksia ja tavata ryhmänsä entisiä tutkijoita, jotka sittemmin olivat menestyneet urallaan.

Jounin lähipiiriin kuuluivat vaimo Elaine Tan Uitto, lapset Jari Uitto, Jessica Uitto Iverson ja Jonathan Uitto sekä viisi lastenlasta.

Veli-Jukka Uitto

Juha Uitto

Kirjoittajat ovat Jouni Uiton veljiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset