Juhani Yli-Paavola 1934–2022

Teollisuusneuvos

Juhani Yli-Paavola

2.1. 2:00

Teollisuusneuvos, DI Antti Juhani Yli-Paavola kuoli pitkälliseen sairauteen kotonaan Espoossa 1. marraskuuta 2022. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Tammelassa 27. joulukuuta 1934 opettajaperheeseen, jonka neljä lasta kasvoivat Teuron koulun virikkeisessä ilmapiirissä.

Rakkaus luontoon, sen elämään ja antimiin, pysyi Juhani Yli-Paavolan, Jussin, elinikäisenä persoonan rakentajana. Isä-Matin opissa koulun penkillä ja Teuron torvissa alkoi läpi elämän kulkenut polku musiikin piirissä alttotorven vaihtuessa trumpettiin ja flyygelitorveen.

Siirryttyään Forssan yhteislyseon kunniakkaaseen koululaiskaartiin Yli-Paavola asui vuokralla kahden siskonsa kanssa. Valkolakin jälkeen koitti opiskeluaika Teknisen korkeakoulun paperitekniikan puolella. Luontevaa oli, että soittaja löysi pulttinsa Retuperän WPK:ssa ja Polyteknikkojen orkesterissa. Tutuksi tulivat orkesteriklassikot ja ”uudempi ranskalainen torvimusiikki”.

Opiskelijatansseissa löytyivät yhteiset askeleet sairaanhoitajaksi valmistuneen Raili Naaralan kanssa, ja niitä kuljettiin pitkä elämäntaival perheen kasvaessa kolmella tyttärellä.

Vastavalmistuneena diplomi-insinöörinä Yli-Paavola sai paikan Tampellan konepajalta, josta siirtyi 1969 tuotantopäälliköksi Enso-Gutzeitin tehtaille Imatralle. Seuraava muutto oli 1975, jolloin Yli-Paavola aloitti Uimaharjun tehtaiden paikallisjohtajana. 1978 oli vuorossa paluu Imatralle johtajaksi yhtiön paperiryhmään. Noina vuosina Enso kehitti nestepakkauskartonkien tuotantoa ja markkinointia maailmanluokkaan. 1987 oli vuorossa konsernin hallituksen jäsenyys.

Yli-Paavola nimitettiin Kemi Oy:n toimitusjohtajaksi 1990. Hänen aikanaan saatettiin loppuun sellutehtaan uusintainvestoinnit. Ajanjaksoon osui myös Kemi Oy:n liittyminen osaksi Metsä-Botniaa. Yli-Paavola nimitettiin Metsä-Botnian toimitusjohtajaksi. Siinä tehtävässä hänellä oli ratkaiseva rooli suunnattaessa omistajien voimavarat Raumalle rakennettavaan kilpailukykyiseen uuteen sellutehtaaseen monien pienempien tehtaiden ehostamisen sijaan. Teollisuusneuvos Yli-Paavola eläköityi 1996 mutta toimi vielä Valmetin hallituksessa.

Yli-Paavola oli perinnejazzin ystävä, ja Imatran aikoina hän tuki merkittävällä tavalla Big Band -festivaalin toimintaa. ”Yli-Jussin” rakkaita harrastuksia musiikin ohella olivat puutarhanhoito Railin kanssa, golf ja metsästys. Golfissa voitto kavereista oli hänelle suuri nautinto.

Jussilla oli taito hyödyntää harrastustensa leikkauskohtia. Jahdissa hänen metsästystorvensa soi ylivertaisen komeasti. Usein hän kokosi musikaalisia metsäteollisuuspariskuntia golfkisaan, jonka musiikintäyteiset jatkot sisälsivät usein Jussin vaimolleen omistaman pehmeän flyygelitorvisoolon, balladin Nearness of You, Läheisyytesi.

Jaakko Rislakki

Kalevi Yli-Paavola

Kirjoittajat ovat Juhani Yli-Paavolan kollega ja ystävä sekä veli.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset