Raimo Aalto 1934–2022

Talousjohtaja

Raimo Aalto

5.1. 2:00

Talousjohtaja, valtiotieteiden kandidaatti Raimo Aalto kuoli pitkällisen sairauden uuvuttamana 22. joulukuuta 2022 hoitokodissa Helsingissä. Hän oli 88-vuotias, syntynyt Tampereella 12. tammikuuta 1934.

Aalto kasvoi Tampereen Pispalassa perheensä ainoana lapsena. Lapsuudesta mieleen jäivät Pispalan uittotunneli sota-ajan ilmahälytysten aikana sekä pyöräretket ystävien kanssa. Puuvillatehtaan flikkoina työskennelleet tädit hemmottelivat, ja sodassa olevaa isää korvasi Viljo-eno.

Vaatimattomista oloista lähtenyt Aalto käytti mahdollisuudet hyväkseen ja valmistui ylioppilaaksi Tampereen lyseosta 1953 sekä Helsingin yliopiston valtiotieteellisestä tiedekunnasta pääaineenaan kansantaloustiede 1959. Asevelvollisuutensa hän suoritti Niinisalossa ja kotiutui alikersanttina. Vuosina 1960–1961 hän opiskeli Asla-Fulbright -stipendiaattina Yhdysvalloissa Princetonin yliopistossa.

Valmistumisensa jälkeen Aalto työskenteli eri tehtävissä Shell-konsernissa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin aina eläkkeelle jäämiseensä saakka. Hänellä oli työnsä ohella useita hallitusjäsenyyksiä, mm. TAL Finance Holdingsissa 1978–1981, Espe Oy:ssä 1978– sekä Oy Shell Ab:ssa 1984–. Eläkkeelle hän jäi Shellin talousjohtajana vuonna 1994.

Vuonna 1969 Aalto tapasi ystävien illanvietossa tulevan vaimonsa Katariinan (o.s. Wiro), jonka kanssa perusti perheen ja sai vuosina 1974 ja 1976 syntyneet tyttäret Johannan ja Annakaisan.

Vuosina 1978–1981 perhe asui Haagissa Hollannissa Raimon toimiessa Shell International Petroleumissa rahoitusosaston päällikkönä. Suomeen ja Tampereelle muuton myötä Raimo toimi aluejohtajana, ja vuonna 1984 työt veivät pääkonttoriin talousjohtajan tehtävään Helsingin Vuosaareen, jonne Raimo perheineen muutti.

Kesäpaikka Näsijärven rannalla oli Raimon sydäntä lähellä, ja hän vietti siellä paljon aikaa. Hän oli laajasti kiinnostunut taloudesta ja historiasta. Vävyt Jaakko ja Jarno muistavatkin rantasaunalla käydyt monet keskustelut. Raimo oli aina halukas oppimaan ja opiskeli vielä eläkevuosinaankin latinaa ja ranskaa, jotka jäivät lyseossa väliin. Kuntoaan hän ylläpiti kävelemällä, hiihtämällä ja soutamalla. Jalkapallo oli hänelle mieluisinta seurattavaa.

Raimolla oli neljä lastenlasta: Lauri, Noel, Viola ja Noora. Vaarilla olisi ollut paljon elämänviisautta annettavanaan, mutta Raimo ei sairastuttuaan kyennyt enää seuraamaan lastenlasten varttumista haluamallaan tavalla.

Pitkät jäähyväiset ovat nyt ohi. Me läheiset muistamme Raimon rauhallisena, vaatimattomana, empaattisena ja huumorintajuisena miehenä, jolle työ ja perhe olivat tärkeitä. Muistamme hänet rakkaassa mökkirannassaan uimassa – kelillä kuin kelillä.

Annakaisa Koskimäki

Kirjoittaja on Raimo Aallon tytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset