Kalervo Jolma 1949–2022

Yli-insinööri

Kalervo Jolma

6.1. 2:00

Yli-insinööri Kalervo Jolma kuoli 25. marraskuuta 2022 mökillään Sotkamossa. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Sotkamossa 11. tammikuuta 1949.

Jolmalla oli merkittävä rooli ympäristövahinkojen torjunnan sekä suomalaisen öljynkeräyslaivaston ja -kaluston kehittämisessä. Hänen työuraansa määrittivät ratkaisukeskeisyys, yhteistoiminnan ja tarpeenmukaisten teknologioiden kehittäminen aavalle merelle, rannikolle, talviolosuhteisiin ja hylkyjä varten. Jolma kehitti myös öljyonnettomuuksiin varautumista mm. laskennallisten skenaarioiden ja leviämismallinnuksen keinoin.

Vuosikymmenten kuluessa Jolma johti ja ohjasi useita ympäristövahinkojen torjuntaoperaatioita, joista tunnetuimpiin kuuluivat M/T Antonio Gramscin ja M/S Janran onnettomuuksien jälkeiset öljyntorjuntatyöt, M/S Park Victoryn ja M/S Estonian hylkyjen öljysäiliöiden tyhjennys sekä Vainikkalan ratapihalla tapahtuneen onnettomuuden öljyntorjunta. Neuvottelutaitojensa ansiosta hän sai estettyä useita mahdollisia alusöljyvahinkoja jo ennalta siten, että hän velvoitti aavalla merellä hätään joutuneen aluksen ottamaan apua vastaan.

Jolma oli arvostettu ja luotettu osaaja ja tuki, Suomessa ja lähialueilla. Yhteydet muihin Itämeren alueen valtioihin olivat kiinteät ja kansainvälisiä harjoituksia järjestettiin säännöllisesti. Jolman aikana suomalaisiin talviolosuhteisiin kehitettyä öljynkeräysosaamista myös jalkautettiin laajasti yli koko pohjoisen pallonpuoliskon.

Jolmalla oli selkeät arvot ja niiden pohjalta kehitetyt toimintaperiaatteet ja rohkeus puolustaa ympäristön kannalta parhaaksi kokemiaan linjauksia. Hän oli mutkaton, suora, rehellinen ja sinnikäs. Hän johti omalla esimerkillään ja nousi monelle tärkeäksi esikuvaksi.

Jolma korosti yhteistyön tärkeyttä ja muistutti, että asioita kannattaa lähestyä aina positiivisen kautta. Nuoremmille kollegoilleen hän antoi vastuuta, uskoi, luotti ja tuki sopivassa suhteessa. Saimme kasvaa parhaaseen mittaamme. Eläkkeelle Suomen ympäristökeskuksesta Jolma jäi vuonna 2017.

Jolmalla oli tapana havainnollistaa tarinoiden kautta toimintaperiaatteita, joita hän halusi opettaa tai perustella kuulijoilleen. Laaja kirjallisuuden klassikoiden tuntemus ja monipuolinen elämänkokemus loivat vahvan pohjan, josta Jolma ammensi tarinoita.

Tärkeintä Jolman elämässä olivat oma perhe, suku ja juuret Sotkamossa. Kaikista lapsistaan ja perheestään hän puhui aina lämmöllä.

Meri Hietala

Kirjoittaja on Kalervo Jolman entinen työtoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset