Kalevi Peltola 1934–2022

Opetusneuvos

Kalevi Peltola

3.1. 2:00

Opetusneuvos Kalevi Peltola kuoli Heinolassa 15. lokakuuta 2022. Hän oli 87-vuotias, syntynyt JalasjärvelIä 24. lokakuuta 1934.

Valmistuttuaan kansakoulunopettajaksi Rauman seminaarista 1957 Peltola toimi aluksi kotiseudullaan mutta siirtyi 1960 Heinolan seminaarin kansakoulun opettajaksi. Heinolasta tuli hänen monialaisen elämäntyönsä miljöö 62 vuodeksi.

Opettajaksi koulutettavia Peltola opasti nuorekkaaksi ja kannustavaksi kokemassaan työyhteisössä. Hän ohjasi myös Pekka Raution yli sadan esiintyjän lapsioopperat Kukkaron, Satumetsän ja Mestarivarkaat yleisöesityksiksi.

Heinolan seminaarin lakattua 1972 Peltola aloitti samoihin rakennuksiin sijoittuneen kouluhallituksen kurssikeskuksen koulutussuunnittelijana, myöhemmin johtajanakin. Heinolasta kehittyi opettajien ja kouluhallintoväen suosima täydennyskoulutuspaikka. Vuosittain kursseille osallistui yli 10 000 opettajaa.

Peruskoulun kehittämisen näköalapaikan aktiivivaikuttajana Peltola toimi 25 vuotta. Osallistujat muistavat hänet myös mieliin painuneista aamunvirityksistä ja elämyksellisistä iltaretkistä vaikkapa teatteriin Lahteen tai nukketeatteriin Sysmään.

Seminaarin entisopiskelijoiden ja -opettajien tasokkaita juhlakokoontumisia Peltola järjesti kesäisin. Vuosikymmenet hän kirjoitti seminaarihenkilöstön jokaiselle jäsenelle odotetun, sisällökkään joulukirjeen. Ikävä kyllä hän kurssitoiminnan päätyttyä sai nähdä arvokkaiden rakennusten rappeutumisen ja tuhon.

Peltola osallistui Heinolassa näkyvästi ja tuloksekkaasti kulttuuriaktiviteetteihin ja järjesti niitä monitaiturina itse aloinaan musiikki, teatteri, kuvataide, valokuvaus, samoin matkaopastoiminta, yleisötilaisuudet ja niiden juonto, lehtikirjoitukset ja vaikuttava seurakuntatoiminta. Hänellä oli kyky tuottaa kekseliäitä ideoita ja toteuttaa ne hankkimalla pystyviä toimijoita ja varojakin.

Peltolan aloitteiden pyrkimyksenä oli, että se mitä tehdään, tehdään hyvin. Yksi toimintaympäristö oli Heinola-Seura, jonka puheenjohtajana hän toimi. Hän sai monet paikkakunnalla järjestetyt tilaisuudet muodostumaan pysyväksi perinteeksi. Hän myös piti yllä seuran tasokasta ja uusiutuvaa verkkosivustoa sekä innosti tekijöitä kotiseutukirjallisuuteen, suosituimpana Heinola-aiheiset postikorttikirjat.

Kalevi Peltolaa arvostettiin. Peruskoulun edistäminen johti opetusneuvoksen arvoon. Hän sai myös muun muassa Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristin, Suomen Kotiseutuliiton kotiseututyön korkeimman ansiomerkin ja journalismistaan Antti-patsaan. Vuoden heinolalaiseksi hänet kutsuttiin 2021.

Kalevin toiminnan taustana oli osallistuva perhe: aviopuoliso Sirkka-Liisa sekä tyttäret Piia-Pauliina ja Piritta.

Pekka Rautamaa

Kirjoittaja on Kalevi Peltolan kollega ja ystävä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset