Mirja Pohto-Iivanainen 1940–2022

Apteekkari

Mirja Pohto-Iivanainen

4.1. 2:00

Apteekkari Mirja Pohto-Iivanainen kuoli Nurmijärvellä 19. marraskuuta 2022. Hän oli 82-vuotias, syntynyt Tampereella 13. syyskuuta 1940.

Pohto kirjoitti ylioppilaaksi Jämsänkosken yhteiskoulun ensimmäiseltä ylioppilasluokalta 1960. Apteekkiala kiinnosti, ja sitä vahvisti harjoittelujakso Korpilahden apteekissa. Opiskelu sujui nopeasti, ja hän valmistui farmaseutiksi Helsingin yliopistosta.

Opiskelujen loppuvaiheessa Pohto avioitui insinööriksi opiskelleen koulutoverinsa Seppo Toivosen kanssa. Perheeseen syntyi kaksi tytärtä, Inari ja Lotta. Proviisoritutkinnon jälkeen Pohto työskenteli ensin Maunulan apteekissa ja perheen muutettua Naantaliin Pyhän Henrikin apteekissa Turussa ja kesäisin Tyksin sairaala-apteekissa.

Muutettuaan takaisin Helsinkiin Pohto suoritti jatko-opintona farmakologian laudaturin ja pääsi Hyksin apteekkiin proviisoriksi ja myöhemmin sairaala-apteekkariksi. Saatuaan Nurmijärven apteekkioikeudet 1988 hän ryhtyi kehittämään apteekin palveluja määrätietoisesti perustamalla apteekin toimitilaan erillisen yhtiön myymään vapaan kaupan tuotteita.

Vuonna 1988 hän avioitui professori Matti Iivanaisen kanssa ja perusti yhdessä hänen kanssaan Nurmijärven lääkäriaseman. Sen toimitusjohtajana toimiminen menestyksellisen apteekkitoiminnan ohella oli esimerkki myös Mirja Pohto-Iivanaisen yrittäjähenkisyydestä, jota hänellä oli varmaankin pohjanmaalaisen sukutaustansa myötä.

Pohto-Iivanainen siirtyi eläkkeelle vuonna 2008. Yhdessä puolisonsa kanssa he matkustelivat paljon eri puolilla maailmaa. Mieluisimpia lomakohteita olivat Espanja ja Äkäslompolo sekä tietysti Hirvijärven mökki, jossa he viettivät kaikki kesät. Yhteisenä harrastuksena oli puutarhan hoito, kalastus sekä erityisesti ravustus. Vilskettä elämään toivat myös kahdeksan lastenlasta, joiden ”paimentamiseen” mummu aika ajoin pystyi osallistumaan.

Matkailu ja muukin liikkuminen asteittain vähenivät, kun yli 30 onnellista vuotta kestänyt yhteinen elämä päättyi Matin menehdyttyä äkilliseen sairaskohtaukseen Espanjassa syksyllä 2016. Muutaman vuoden kuluttua myös Mirjan terveys alkoi rakoilla, mutta matkat etelään ja Lappiin jatkuivat sitten Lotta-tyttären kanssa.

Lastenlapset muistelevat Mirjaa bisnesmummuna, jolta liikeni aina aikaa heillekin.

Lotta Soiniitty

Pentti Paulasto

Kirjoittajat ovat Mirja Pohto-Iivanaisen tytär ja luokkatoveri.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset