Silja Siltala 1952–2022

Diplomi-insinööri

Silja Siltala

6.1. 2:00

Diplomi-insinööri Silja Siltala kuoli 29. marraskuuta 2022 kotonaan Espoossa äkillisen sairaskohtauksen seurauksena. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Porlammilla 9. toukokuuta 1952.

Siltala valmistui 1976 Tampereen teknillisestä korkeakoulusta pääaineenaan liikennetekniikka. Ensimmäinen työpaikka oli kaavoituksen liikennesuunnittelijana Lahden kaupungilla. Varsin pian hän siirtyi Espooseen, ensin kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnitteluosastolle ja sitten joukkoliikennetoimistoon. Hän oli seudullisen liikenteen uudisraivaajia.

Siltala luotsasi 1987–1999 organisaatiotaan tavoitteellisesti ja avarakatseisesti. Hän oli reilu, inhimillinen ja aikaansaava päällikkö, joka näki joukkoliikenteen osana ihmisten arkea ja toisaalta laaja-alaista yhteistyötä vaativana palveluna. Tasa-arvo oli hänelle tärkeää.

Osaltaan hänen työnsä ansiosta Espooseen saatiin matalalattiabussit, valaistut pysäkit, aikataulunäytöt ja bussikaistat. Hän oli mukana luomassa nykyistä seudullista lippujärjestelmää ja kehittämässä maankäytön ja liikenteen yhteensovittamista.

Siltala toimi Kuntaliiton liikenneasioista vastaavana asiantuntijana vuodesta 1999 aina eläkkeelle jäämiseen 2016 saakka. Hän valvoi kuntien etua liikenneasioissa ja osallistui kuntien edustajana lukuisiin liikennealan lainsäädäntö- ja kehittämishankkeisiin. Hän koulutti ja opasti kuntien liikenneasiantuntijoita ja päättäjiä ja oli laatimassa monia käytännönläheisiä liikennealan oppaita.

Siltalan vankka asiantuntemus vaikutti myös valtion ja kuntien yhteisen joukkoliikenneuudistuksen onnistumiseen 2010-luvulla.

Nuoruuden harrastus lausunta antoi hyvän pohjan esiintymiselle. Siltala oli selkeäsanainen luennoitsija, joka osasi yhdistää myös huumorin tiukkaan asiaan. Rakkaus runoihin ja riimittelyyn säilyi läpi elämän. Työtoverit ja ystävät saivat nauttia hänen sepittämistään lauluista ja runoista juhlissa ja merkkipäivinä.

Silja rakasti perhettään, johon kuului aviomies ja neljä poikaa, joista kaksi oli Siljan omia. Lastenlapsia Ässällä, joksi Siljaa kutsuttiin, oli viisi. Perheen kanssa vietettiin ikimuistoisia hetkiä suvun mökillä Tervossa.

Myös ystävät olivat Siljalle tärkeitä. Keskeisin yhdistävä tekijä oli leffakerho, joka kokoontui kuukausittain kolmen vuosikymmenen ajan katsomaan ja arvioimaan laatuelokuvia. Eläkepäivinä tuli mukaan myös golf, jota oli mukava harrastaa kotikentällä Tapiolassa ja matkoilla eri puolilla maailmaa.

Silja tunnettiin iloisena ja aikaansaavana ihmisenä, jonka järjestämät juhlat ja tapahtumat ovat nyt kultaisina muistoina perheen ja ystävien mielessä.

Petri Jalasto

Marja Rosenberg

Leena Karesuo

Kirjoittajat ovat Silja Siltalan leski ja entisiä työtovereita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset