Astrid Tanninen 1927–2022

Lehtori

Astrid Tanninen

9.1. 2:00

Lehtori Astrid Tanninen kuoli Helsingissä 14. joulukuuta 2022. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Raumalla 28. kesäkuuta 1927.

Tanninen opiskeli filosofian ja humanististen tieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistossa pääaineinaan englanti ja latina, kirjastonhoitajaksi yhteiskunnallisessa korkeakoulussa ja suoritti laudaturin aikuiskasvatustieteestä Tampereen yliopistossa. Hän muutti Helsinkiin opintoja varten ja vuoden 1947 joulukuussa tapasi Domus Academicalla miehensä Aaton. Dommalla pidettiin tuolloin tutustumisillanvietto, jossa Aatto vei Astridin tanssimaan. Monta valssia saivat tanssia siitä eteenpäin – paitsi kesällä 1948 – sen Astrid Tanninen vietti palovartijana Lapin Sottasvaaralla.

Nuoripari meni naimisiin kesäkuussa 1950, ja heidän tyttärensä Marja syntyi lokakuussa 1951. Lapsenlapsia siunaantui kolme ja lapsenlastenlapsia viisi. He olivat Astridille kaikki kaikessa.

Tanniset vaikuttivat kolme vuosikymmentä Puotila-Vartiokylän alueella Vartiokylän yhteiskoulun, sittemmin Vartiokylän yläasteen ja lukion, rakastettuina kasvattajina, rehtorina ja lehtorina. Astrid Tanninen opetti koulussa englannin kieltä ja konekirjoitusta, josta oppiaineesta koulu saikin erityistä kiitosta.

Elämäntyöstään he jäivät eläkkeelle vuonna 1987. Sen jälkeen he matkustelivat maailmalla ja omien sanojensa mukaan ”komentelivat lapsenlapsia”, joskin lapsenlasten muistot aiheesta ovat melko paljon lempeämpiä sävyltään.

Keväästä syksyyn Aaton ja Astridin aika kului pääosin Liljendalin huvilalla, jonka tontin he ostivat vuonna 1990. Astrid oli paitsi erinomainen kokki ja huushollari, myös voimakas nainen monella tapaa. Hän oli aktiivinen toimija jo pikkulottana ja sittemmin aikuisuudessaan esimerkiksi koulun naistoimikunnassa – ja lapsenlastensa elämässä.

Vartiokylän koulun 50-vuotisjuhlaan vein rehtori ja lehtori Tannisen terveiset koululle, oppilaille ja opettajille. Ne saivat aikaan raivokkaat seisoma-aplodit ja johtivat tunnin mittaiseen ex-tempore-tarinatuokioon rehtoriparin tempauksista mikrofonin kiertäessä läpi sukupolvien. Isoäitini liikuttui kyyneliin, kun kerroin tapahtuneesta.

Astrid ja Aatto elivät tiiviinä parina vuoteen 2019, Aaton kuolemaan asti. Meillä lapsenlapsilla oli mitä hienoimmat isovanhemmat, joiden muistoa tulemme aina kantamaan sydämissämme.

Mia Kavasto

Kirjoittaja on Astrid Tannisen tyttärentytär.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset