Jorma Eskola 1932–2022

Toimitusjohtaja

Jorma Eskola

11.1. 2:00

Toimitusjohtaja Jorma Eskola kuoli 90-vuotiaana Vantaalla 29. marraskuuta 2022. Hän oli syntynyt Hämeenlinnassa 5. maaliskuuta 1932.

Eskola oli seitsenlapsisen perheen kuopus. Talvisodan pommituksista Hämeenlinnan rautatieaseman ympäristössä jäivät sodan muistot. Koulunkäynti oli risaista sota-aikana. Koulua joutui vaihtamaan sen mukaan, mikä koulu toimi sotasairaalana. Eskolan lukio-opinnot keskeytyivät 1951 Samuli-isän kuoltua, oli mentävä tienaamaan.

Vaikka sodan jälkeiset vuodet olivat pula-aikaa, nuoret urheilivat. Talvella luisteltiin ja kesällä pelattiin jalkapalloa Hämeenlinnan Tarmossa. Seurat Tarmo ja HPK olivat Eskolalle läheisiä.

Vuonna 1954 Eskola pääsi kauppaopistoon Helsinkiin. Markkinoinnin opiskelut sujuivat hyvin, ja Eskolan työura ura alkoi 1956 Amer-tupakassa.

Seuraavana vuonna hän solmi avioliiton Eilan kanssa. Lapsia Eilan kanssa siunaantui neljä: Jyrki, Sirpa, Mika ja Kaisa. Eilalla oli suuri panos kodin arjen pyörittämisessä.

1960-luvulla Eskola toimi Apu-lehdessä levikkipäällikkönä, Selektiv Reklam Ab:ssa myyntipäällikkönä ja Briefing Oy:ssä suoran mainonnan avaintehtävissä. 1970-luvulla hän oli mukana Pääkaupunkilehden perustamisessa, ja kun 1977 Pääkaupunkilehti myytiin Uudelle Suomelle, hän siirtyi Admark Oy:n palvelukseen.

Eskolan kokemukset liiketaloudellisesta ajattelusta, markkinoinnista, yhteistyöstä eri kumppanuustahojen kanssa antoivat edellytykset toimia uudella tehtäväalueella. Vuosina 1980–1997 hän oli toimitusjohtajana Myyrmäen urheilupuistossa. Hän oli Pentti Takalan kanssa Myyrmäen ensimmäisen jäähallin alullepanija. He olivat myös kehittämässä junioritoimintaa. Vantaan Juniorijääkiekon Tuki on tästä hyvä esimerkki.

Jormalla oli vahva ote urheilupuiston toiminnan pyörittämisessä. Hän antoi työlle kaikkensa ja oli tarkka sekä henkilökunnan että asiakasseurojen tasapuolisesta kohtelusta.

Jorman ammattitaitoa tarvittiin urheilupuistossa myös eläkeläisenä. Hän kokosi historiikin Myyrmäen urheilupuistossa toimineista yhtiöistä ja liikuntalaitoksista ajalta 1978–2014. Tätä työtä tehdessään hän oli jo yli 80-vuotias.

Englannin, saksan ja ruotsin kielet olivat Jormalle elinikäinen harrastus. Kun ikävuodet alkoivat painaa, hän hankki sähköavusteisen pyörän, jolla teki lenkkejä vielä 88-vuotiaana. Jorma oli optimistinen ja seurallinen ystävä.

Mika Eskola

Juhani Paajanen

Urpo Vainio

Kirjoittajat ovat Jorma Eskolan poika ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset