Marjo Valve 1958–2022

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja

Marjo Valve

10.1. 2:00

Elokuvantekijä Marjo Valve kuoli 7. joulukuuta 2022 Keravalla vakavan sairauden uuvuttamana. Hän oli 64-vuotias, syntynyt Helsingissä 12. toukokuuta 1958.

Työläiskotiin syntynyt Valve opiskeli ensin Helsingin yliopistossa taidehistoriaa mutta pyrki ja pääsi vuonna 1980 Taideteollisen korkeakoulun Elokuva-ja tv-työn linjalle. Ajalle tyypilliseen tapaan Valvetta kehotettiin karsintakokeissa suuntautumaan ohjauksen sijasta leikkaamiseen. Ohjaamisen ei katsottu sopivan naisille.

Valve pääsikin nopeasti kiinni leikkaajan ammattiin. Opintojen ohessa hän leikkasi useita Anssi Mänttärin pitkä elokuvia, ja tekevälle riitti töitä myös monenlaisissa muissa elokuva-alan tehtävissä eri yhtiöissä. Taiteen maisteriksi Valve valmistui 1989.

Mänttärin Reppufilmi-yhtiössä Valve kasvoi käsikirjoittaja-ohjaajaksi. Yhdessä Raija Talvion kanssa kirjoitettiin novellielokuva Amor ampuu ohi, jonka Valve ohjasi ja Reppufilmi tuotti. Sen kepeän pisteliäs huumori oli ominta Valvetta.

Työ palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla ja Jussi-kunniakirjalla, ja Valve kutsuttiin Ylen ja elokuvasäätiön uuteen Sparrausrinki-projektiin toteuttamaan seuraavaa hanketta Viimeinen pisara. Sitä seurasi televisiosarja Huomenna on paremmin ja lastenelokuva Avuton Anna. Valve myös käsikirjoitti oivaltavaa sketsiviihdettä Ylen nuorisoviihdesarjaan.

Valveen vahva kokemus niin käytännön työstä kuin alan kokonaiskuvan ymmärtäminen teki hänestä osaavan elokuva-alan toimijan. Aktiivisuus elokuvaohjaajien liitossa Selossa vei hänet toimittamaan ammattilehti Lehtisetiä yhdessä Marja Pensalan kanssa. Tuloksena oli uudenlainen lehti, todellinen kulttuurijulkaisu.

Valve työskenteli elokuvatuotannon opettajana ensin Tuusulan Adulta-opistossa ja sitten Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa. Vuosina 2007–2012 hän oli jäsenenä Valtion elokuvataidetoimikunnassa, josta 2009–2012 sen puheenjohtajana ja Valtion keskustaidetoimikunnan jäsenenä. Vuonna 2012 hänet valittiin Suomen elokuvasäätiön tuotantoneuvojaksi, missä tehtävässä hän toimi viisi vuotta. Tärkeän päättäjäpestin jälkeen hänen asiantuntemustaan tarvittiin eri projektitöissä.

Valveen älykäs, tietorikas ja aina oivaltava huumori näkyi kaikessa, mitä hän teki. Nopea ja tarkkanäköinen luonne- ja tilanneanalyysi olivat hänen ominta aluettaan. Paikoin tämä ominaisuus oli sivaltelua, jolla oli seurauksensa. Armottoman hauska voi olla myös armoton.

Tietyllä tapaa Valveen ankaruus kohdistui myös häneen itseensä. Vain muutamia kuukausia ennen sairastumistaan Valve ilmoitti ystävilleen, että on päättänyt ryhtyä kiltiksi. Turhat taistelut on taisteltu. Viimeisiä kuukausia leimasivat tyyneys ja tilanteen hyväksyminen.

Valveen merkitys hänen kanssaan työskennelleille on suuri. Hän jätti pysyvän jäljen suomalaiseen elokuvakulttuuriin ja lähipiirinsä mieliin ja muistoihin.

Taru Mäkelä

Anssi Mänttäri

Raija Talvio

Kirjoittajat ovat Marjo Valveen ystäviä ja kollegoita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset