Anneli Koskinen 1946–2022

Nuoriso-ohjaaja

Anneli Koskinen

10.1. 2:00

Nuorisotyöntekijä Anneli Koskinen kuoli Helsingissä 19. marraskuuta 2022. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Turussa 10. helmikuuta 1946.

Koskiselle nuorisotyö oli elämäntyö. Lempinimellään laajalti tunnettu Nutan Ansku rakensi nuorille edellytyksiä monin tavoin. Hänellä oli taito kohdata nuori. Hän osoitti arvostusta, rohkaisi, kannusti ja ennen kaikkea uskoi ihmiseen kaikissa olosuhteissa.

Koskinen näki nuoressa tämän potentiaalin ja kutsui sitä esiin. Sai hänet kokemaan itsensä arvokkaana ja osaavana. Koskinen loi ympärilleen toiminnallisen, turvallisen ja luovan ilmapiirin. Se syntyi omalla olemuksella, puheella, rehevällä naurulla ja kannustuksella.

Koskinen toimi pitkällä urallaan, neljän vuosikymmenen aikana, muun muassa Vesalan ja Laajasalon nuorisotalolla sekä Vartiosaaressa. Kesäpaikka saaressa tarjosi 1980-luvulta alkaen nuorille muun muassa maksuttoman mahdollisuuden purjehtimiseen ja eläintenhoitoon. Erityisen ylpeä nuorisotyöntekijä oli siitä, että nuoret olivat mukana rakentamassa ja korjaamassa välineitä ja paikkoja.

Myöhemmin 2000-luvulla Koskinen työskenteli maahanmuuttajanuorten kanssa Helsingin keskustassa. Hän mainitsikin 70-vuotishaastattelussaan uransa kohokohdiksi useat nuorten kanssa tuottamansa monikulttuuriset tapahtumat.

Eläkkeellä Koskinen otti luottamustehtäväkseen hoitaa kerrostalollisen verran asioita toimittuaan ensin äitinsä omaishoitajana. Hän nautti myös siitä, että ehti nyt valvoa katsoen urheilua televisiosta ja matkustella. Suuntana oli usein suku Virossa.

Kun hän liikkui Helsingissä, usein joku koputti olkapäähän ja kysyi, oletko se nutan Anneli. Kysyjä oli joku entisistä nuorista, nuorten vanhempi tai isovanhempi.

Soile Mottisenkangas

Sinikka Haapanen

Kirjoittajat ovat Anneli Koskisen työkavereita ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset