Marja-Liisa Poikolainen 1943–2022

Diplomi-insinööri, maa- ja metsätieteiden kandidaatti

Marja-Liisa Poikolainen

13.1. 2:00

Diplomi-insinööri, maa- ja metsätieteiden kandidaatti Marja-Liisa PipsaPoikolainen (o.s. Lehmusto) kuoli Helsingissä 10. joulukuuta 2022. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Helsingissä 23. helmikuuta 1943.

Poikolainen tiesi jo viisivuotiaana, että hänestä tulee rakennusinsinööri. Bertil-isä oli näyttänyt tyttärelleen, miten hänen suunnittelemiaan teitä ja lentokenttiä rakennettiin.

Poikolainen vietti häät ja valmistui diplomi-insinööriksi Teknisen korkeakoulun maatalouden vesirakennuslinjalta 1968. Opiskelun ohessa hän voitti palkintoja miekkailussa ja muissa teekkareille sopivissa urheilulajeissa. Juomalaulutkin jäivät pysyvästi muistiin.

Maataloushallituksen insinöörinä vuodesta 1967 lähtien Poikolainen joutui usein kenttätöihin. Vesinäytteitä kerättiin joskus tunnin välein yötä myöten. Tuore aviopuoliso ei aina iloinnut uran valinnasta. Vesien puhtauden vaaliminen johti työn ohessa limnologian opiskeluun. Maa- ja metsätalouden maisteriksi Poikolainen valmistui 1987.

Hän toimi insinöörinä Vesihallituksessa (myöh.Vesi- ja ympäristöhallitus) 1971 alkaen, Helsingin vesi- ja ympäristöpiirissä 1994 alkaen sekä Uudenmaan ympäristökeskuksen informaatikkona ja tiedottajana 1997 alkaen. Lapsuuden pihaleikeissä sujuvoituneen kielitaidon vuoksi ruotsinkielisetkin toimittajat haastattelivat häntä mielellään.

Poikolainen julkaisi ja toimitti useita alansa kirjoituksia. Hän oli noin 17 vuotta Suomen Vesiyhdistyksen taloudenhoitaja, sihteeri ja hallituksen jäsen, puheenjohtajanakin yhden vuoden. Rakennusinsinööriliitossa hän oli maa- ja vesitekniikan johtoryhmässä pitkään.

Luonto oli Pipsalle läheinen. Perhe tutustui hänen kanssaan maamme maisemiin saaristomereltä Lapin tuntureille. Lapissa Pipsa kävi mielellään myös hiihtämässä. Hänen ottamansa kuva imettävästä siiliäidistä kelpasi lehdille ja jotkut muut valokuvat näyttelyihin.

Helsingin Käpylässä mieluisia harrastuksia olivat puutarhan hoito, ompeluseura ja Kottby svensktalande diskussionsklubb, Käpylän klubi ja Käpylä-seura. Pipsan omenahillo teki aina hyvin kauppansa Yhtenäiskoulun myyjäisissä.

Pipsa oli avulias, ystävällinen ja lempeä sielu. Hänen lähipiiriinsä kuuluivat puoliso Kari sekä lapset Milja ja Arttu.

Kari Poikolainen

Kirjoittaja on Marja-Liisa Poikolaisen puoliso.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset