Harri Skog 1950–2022

Kansliapäällikkö

Harri Skog

11.1. 2:00

Oikeustieteen kandidaatti, entinen kansliapäällikkö Harri Skog kuoli äkillisesti Helsingissä 7. joulukuuta 2022. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 18. huhtikuuta 1950.

Skog kasvoi Ruskeasuolla isovanhempien talossa. Ympäristö antoi hyvät mahdollisuudet liikuntaan, kuten hiihtoon, luisteluun ja joukkuepeleihin. Tulevan vaimonsa Irenen hän tapasi Linnanmäellä. Poika syntyi vuonna 1983.

Skog oli keskeinen työvoimapolitiikan uudistaja työministeriössä edeten lopulta opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäälliköksi. Hänelle oli tärkeintä se, kuka osasi ja todella teki. Skogin ensimmäinen iso uudistustyö oli työllistämistukiviidakon raivaaminen vuonna 1994. Hänen valmistelemallaan asetuksella ns. rinnasteisten pitkäaikaistyöttömien asema parani. Asiakasryhmää alettiin kenttähallinnossa kutsua ”skogilaisiksi”.

Hallitusneuvos Harri Skog ja Heikki Räisänen nimettiin selvitysmiehiksi työvoimapolitiikan kokonaisuudistukseen 1996. Suurtyöttömyyden paine oli valtava. Keväällä 1997 lähes kaikki esitykset hyväksyttiin. Selvitystyö oli Skogille niin keskeinen, että ystäviensä tapaamisissa hän aina palasi tähän. Tärkeintä oli uusi ajattelutapa. Se tiivistyi Skogin säädöksistä johtamaan periaatteeseen, jossa työttömyys on päätoimista työnhakua. Työn valmistuttua useat työttömien yhdistykset vaihtoivat nimensä työnhakijoiden yhdistyksiksi.

Työministeriöön perustettiin 1999 liki taylorismia mukaillen politiikkaosasto ja toimeenpano-osasto, ja Skogista tuli noin kaksi kolmasosaa ministeriön virkamiehistä kattavan toimeenpano-osaston ylijohtaja. Hän tiivisti yhteyttä kenttähallintoon.

Vuonna 2006 Skog nimitettiin opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäälliköksi. Suora kehotus hakemiseen tuli opetuspuolelle työmarkkinaosaamista haluavilta päättäjiltä. Onnistumisista huolimatta Skog tunsi, että hänet koettiin OKM:ssä jossain mitassa ulkopuolisena. Ministereille lojaali ja alaisiaan tukeva virkamies koki, ettei välttämättä itse saanut vastaavaa tukea. Tämä oli taakka. OKM:ssä hän arvosti virkakunnan pätevyyttä ja koulutuksen keskeisyyttä koko Suomelle.

Vaikka Skog veti keskeisiä opetushallinnon uudistuksia, hän oli sisimmältään laaja-alainen työvoimapoliitikko. Vertailukohtaa hänen roolilleen pitää hakea 1940-luvun sodanjälkeisen ajan modernin työvoimapolitiikan luonnista.

Eläköidyttyään 2013 Harri vietti aikaa perhepiirissä. Irenen kanssa he matkustivat ja mökkeilivät. Irenen sairastuttua Harri hoiti häntä poikansa kanssa aina Irenen kuolemaan vuonna 2017 asti.

Korona-aikana mökin merkitys korostui. Eläkkeelläkin Harria kiinnostivat ajankohtaiset yhteiskunnalliset asiat.

Heikki Räisänen

Mika Tuomaala

Jani-Kai Skog

Kirjoittajat ovat Harri Skogin ystäviä ja poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset