Eero Holopainen 1937–2022

Professori

Eero Holopainen

12.1. 2:00

Meteorologian emeritusprofessori Eero Holopainen kuoli 29. marraskuuta 2022 vaikeaan sairauteen Helsingissä. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Kuhmossa 20. syyskuuta 1937.

Holopainen syntyi pienviljelijäperheeseen ja kävi vielä professorinakin auttamassa kesäisin kotitilan heinätöissä. Kansakoulunopettaja huomasi pojan lahjakkuuden ja ohjasi hänet Kajaanin klassiseen lyseoon. Sieltä Holopainen sai muun ohessa latinan taidon, jolla briljeerasi myöhemminkin.

Holopainen lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan meteorologiaa. Opiskeluboksin hän sai presidentinlinnasta, jonne presidentti Urho Kekkonen oli varannut tilaa eteville köyhille kainuulaisopiskelijoille. Myös Holopaisen pienimuotoiset häät pidettiin Linnassa, ja myöhemmin Kekkonen vielä onnitteli lahjakasta entistä vuokralaistaan professuurista.

Opinnot sujuivat nopeasti. Väitöstutkimusta Holopainen teki Tukholmassa, ja perhe vietti pari vuotta myös Ann Arborissa Michiganissa. Sen jälkeen Holopainen oli Ilmatieteen laitoksen sääosaston vs. johtajana lyhyen ajan 1966–1968 mutta ehti tuolloin vaikuttaa ratkaisevan myönteisesti laitoksen ensimmäisen tietokoneen hankintaan.

Holopainen toimi Helsingin yliopiston meteorologian professorina ja laitosjohtajana 1969–1996 ohjaten monen meteorologisukupolven opintoja. Hän oli myös ahkera tutkija. Valot paloivat usein myöhään laitoksen nurkkahuoneessa Porthanian ylimmässä kerroksessa.

Holopaisen ominta tutkimusalaa oli ilmastodynamiikka: ilmakehän energiatalous sekä perusvirtauksen ja siinä ajelehtivien matalapaineiden kaoottinen vuorovaikutus, jonka kuvaamiseen hän kehitti useita menetelmiä. Hän oli kysytty kokousesitelmöijä, ja lukuisat meteorologian suurnimet poikkesivat matkoillaan Helsingissä vaihtamassa ajatuksia Erik Palménin ja Eero Holopaisen kanssa.

Yliopiston meteorologian laitoksen johtajana Holopainen joutui usein valistamaan kansaa ja päättäjiä ajankohtaisista sään ja ilmaston ongelmista, kuten happosateista, kaaosteoriasta, ydinlaskeumista, otsonikadosta, ilmastonmuutoksista ja ilmaston lämpenemisestä, josta hän varoitti jo 1970-luvun alussa. Häntä pyydettiin myös lukuisiin luottamustehtäviin.

Eeron tukena oli Raija-vaimo, neljä lasta ja kaunis kirjallinen koti Herttoniemessä, jossa vieraat saivat ylenpalttisen kainuulaisen trahteerin. Hän löysi myöhempinä vuosinaan itsestään myös yhteislaulajan ja humppatanssijan, sopivana vastapainona sille Immanuel Kant -hahmolleen, joka mielellään teki pitkiä kävelyretkiä tieteellisiä probleemeja syvämietteisesti fundeeraten.

Hannu Savijärvi

Kirjoittaja on Eero Holopaisen oppilas ja kollega.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Uusimmat muistokirjoitukset